Hlavní obsah

Operátoři poslali na žádost státu miliony SMS zdarma. Dnes s tím končí

Foto: CC0 Public Domain

Opatření v souvislosti s koronavirem stála tuzemské mobilní operátory už víc než miliardu.

Reklama

O rozesílání informačních textových zpráv požádalo operátory Ministerstvo zdravotnictví. K pátku 24. dubna svoji žádost odvolalo.

Článek

Informační SMS pro stát operátoři rozesílali nejen zákazníkům, kteří vycestovali do ciziny nebo se ze zahraničí vrátili, například z jarních prázdnin v Itálii, Rakousku nebo Švýcarsku. Po vyhlášení nouzového stavu je dostávali všichni v rámci Česka. Informovaly například o uzavření obchodů.

„Mluvíme o milionech textových zpráv,“ spočítal Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí. „Poslali jsme přes půl milionu ‚korona‘ zpráv, k dnešnímu dni jejich odesílání zastavujeme,“ potvrdila mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Už začátkem dubna operátoři zveřejnili, že pomoc státu i zákazníkům je stála již víc než miliardu korun. Například společnost O2 Česká republika nabídla lidem do konce dubna data zdarma a zpřístupnila výukové portály Chytrá škola.

Poslední data ukazují, že lidé pracují během celého dne. „V těchto dnech trvá špička prakticky od rána do večera. Souvisí to s tím, jak většina lidí pracuje a učí se z domova a po celý den hojně využívá například videohovory,“ uvedla Lucie Jungmannová, tisková mluvčí společnosti O2.

„Pokud se ptáte na celkové náklady spojené s krizí, je to stále živá záležitost. Máme akční nabídky pro živnostníky a malé i střední firmy,“ řekl Ondřej Luštinec z tiskového oddělení Vodafone.

Operátoři hned začátkem března výrazně posilovali sítě, aby vydržely extrémně vysoké zatížení. „Náklady na navyšování kapacity například pro nemocnice, domovy seniorů nebo neomezená data nemáme finálně vyčísleny, ale můžeme je odhadnout na vyšší stovky milionů korun,“ doplnila mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Operátory ale čekají v příštích měsících ještě další výdaje. Aby udrželi kvalitu připojení, budou muset významně investovat do svých sítí, oznámila už začátkem dubna Asociace provozovatelů mobilních sítí, jejímiž členy jsou O2, T-Mobile i Vodafone.

Reklama

Doporučované