Hlavní obsah

Svět bude lepší a víc digitální, předpovídá zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič

Foto: Archiv I. Lukačoviče

„Vyvolává se dojem, že jsme virem obklíčení a že není úniku. Jenže to není pravda a my se s tím musíme naučit žít,“ říká Ivo Lukačovič.

Reklama

Článek

„I když pandemie skončí, tak ty časy rozežranosti a nadbytku se hned tak nevrátí,“ říká v rozhovoru Ivo Lukačovič. „Ale já nechci být negativní! Není konec světa, na Zemi nepřistáli marťani, neblíží se meteorit, nezačala atomová válka. Máme pandemii, a ty tady byly vždycky. Přicházely a odcházely. Odejde i tahle.“

Autor a Ivo Lukačovič, majitel Seznamu, se znají od 90. let, proto si v rozhovoru tykají.

Další možná pandemie mě děsí víc než počty zemřelých

Která zpráva ti v poslední době udělala největší radost?

No… to teď z hlavy asi hned tak nevydoluju.

A která tě tedy nejvíc vyděsila?

Asi když jsem se teď dočetl, že se ve Wu-chanu zase obnovil trh s divokými zvířaty. Protože to v uvozovkách nejzajímavější na dnešní pandemii je to, že až skončí, tak kdykoli může začít znova. A může to být pandemie viru, který bude mnohem nebezpečnější. To mě víc děsí než zveřejňované počty zemřelých.

Byl jsi jeden z těch, kteří na riziko spojené s koronavirem upozorňovali jako první. Pamatuju si na tweet z 24. ledna, kdy jsi varoval, že tentokrát nejde o „mediální bullshit“. A pamatuju si, jak jsem si také pomyslel, že přeháníš. Byla to náhoda, nebo jsi k tomu měl nějaké racionální indicie?

Český vědec Václav Smil napsal krásnou knihu, která se jmenuje Globální katastrofy a trendy, s podtitulem Příštích patnáct let, a v ní píše o pěti největších katastrofách, které by dokázaly vyhladit lidstvo. Nebo minimálně výrazně snížit velikost populace. Viry a mikroby jsou tam na prvním místě. Ano, atomová válka může přijít, ale může se týkat jen části planety. Výbuch sopky je také lokální událost, byť s globálním dopadem.

Co srážka s asteroidem?

Jasně, ta by byla kritická, ale je tam strašně nízká pravděpodobnost, že k tomu dojde. Na rozdíl od pandemií, které tady jsou a opakují se. A vždycky hubí lidi. Neštovice, spalničky, tuberkulóza. Přichází to náhodně a nikdo neví kdy. A kde se to objeví.

Chyba, že o zavření Wu-chanu řekli dopředu. Lidé se rozprchli

Za posledních dvacet let bylo podobných „poplachů“ víc, viz SARS, MERS a další. Nakonec z toho byl vždy jen ten „mediální bullshit“, abych použil tvoje slova. Kdy ti došlo, že tahle pandemie může být jiná?

Myslím si, že Číňani jsou velice chytří lidé. Jako národ. Poprvé mi to došlo, když jako vůbec první uzemnili Boeingy 737 MAX poté, co dva z nich měly nehodu kvůli stejné závadě. Nikomu neřekli proč, ale prostě je uzemnili. Dokonce o několik dní dřív, než vyšlo najevo, že obě nehody způsobila stejná závada. Možná vyšetřovatelé používali telefony Huawei, to nevím. Ale prostě zareagovali jako první, dřív než Evropa. A já v lednu reagoval na to, že se rozhodli zavřít Wu-chan. Na nic se neptali, nikomu nic neoznamovali, prostě ho zavřeli. Ohromné město. Když máš zemi s druhou největší ekonomikou na světě a rozhodneš se k takovému opaření, tak k tomu musíš mít velmi dobrý důvod. Proto mně bylo jasné, že je to velký problém. Víš, jak bylo v Černobylu to tlačítko AZ-5? Tak to nezmáčkneš nikdy jen tak pro legraci. Tohle bylo jako to zmáčknutí tlačítka.

Jsi veřejná osoba, jeden z nejbohatších lidí v zemi, majitel mediální firmy. Udělal jsi něco dalšího, než že jsi napsal ten tweet? Zavolal jsi třeba do Seznamu, aby se tomu novináři věnovali? Nebo jsi zvedl telefon a volal na Úřad vlády?

Ne, a zpětně mě to trošku mrzí. V duchu jsem si říkal, že možná zbytečně plaším a nechtěl jsem roznášet zprávy, které se třeba nepotvrdí. Navíc to zpočátku vypadalo, že to v Číně zvládnou. Věřil jsem tomu. Výhodou restriktivního režimu je, že se dají dostat věci pod kontrolu. Bohužel udělali chybu, že o zavření Wu-chanu řekli jeden den dopředu. A spousta lidí, hlavně ze střední třídy, stačila odjet. Rozprchli se do světa a tím se to spustilo.

Kdy ti došlo, že to Číňani nezvládnou? Když se objevila první ohniska v Itálii?

Bylo jasné, že když se to dostane do Evropy, bude ten průšvih mnohem větší. Evropa si cení víc osobních svobod a lidského života. Samozřejmě říkám naštěstí, ale pro zvládnutí pandemie je to negativní. Václav Cílek tvrdí, že se nákazy jako první přenášejí z Asie do severní Itálie, protože je tam podobné podnebí. Já mám spíš podezření, že to mělo něco společného s čínskými továrnami, které tam dnes jsou. Ale to je už jedno. Pamatuju se, jak se všichni smáli, když se v médiích psalo, jak se trasují první nakažení. Kdo s kým byl běhat, kde se potkali. Dokonce tam byla křestní jména. Působilo to velmi neškodně. Ale já věděl, že geometrické řady jsou prostě geometrické řady. Že téhle matematice neutečeš. A také už za tři dny byly zprávy o stovkách nakažených a prvních mrtvých.

Mně krize svým způsobem prospívají

Jak se Ivo Lukačovič stane expertem na viry? Sedneš jako my ostatní a začneš googlovat? Nebo promiň, ve tvém případě vlastně „seznamovat?“

Ne, já také googluju. Drtivou většinu informací hledám v angličtině.

Takže jsi googloval?

A také získával informace z Twitteru, kde je spousta účtů přímo od zdroje. Jejich autory jsou virologové a další experti. Takže jsem se snažil získávat informace, které v té době česká média ještě ani neměla. Proto jsem k tomu měl od začátku poměrně střízlivý vztah. Nemyslím si, že je to nákaza, která vyhladí lidstvo. Ale není to chřipka, jak se psalo. Musíme se s tím virem naučit žít. Když se budeme všichni bát a budeme zalezlí jako psi v boudě, ničemu nepomůžeme. Nemá smysl se děsit.

Kdysi jsme se bavili o tom, že vůbec nezasahuješ do toho, o čem informují média, která vlastníš. Neudělal jsi v tomhle případě výjimku? Nevolal jsi do redakcí ve svých firmách, aby o pandemii začaly informovat víc?

Ne, vzali si to tam jako téma sami. Myslím, že v tomhle smyslu obě média, Novinky a Seznam Zprávy, dělají dobrou službu. Když to srovnám s tím, jak obecně lidé chápou věci kolem viru v různých zemích Evropy, tak mám pocit, že povědomí v Česku je na mnohem vyšší úrovni.

Žijeme několik týdnů v úplně vykolejeném světě. Jiné životy. Co ses o sobě díky tomu dozvěděl?

Mně krize asi svým způsobem prospívají. Třeba pro Seznam bylo důležité, jak jsme to zvládli po roce 2000, když skončila internetová bublina. Neříkám, že mám krize rád, ale je to vždycky trochu očistný proces. Přiznejme si, že to, jak jsme v roce 2019 žili, asi nebylo ideální. Byla velká už ani ne spotřeba, ale nadspotřeba. Jak říkal komik George Carlin. Že si kupujeme věci, které nepotřebujeme, za peníze, které nemáme.

Pro ekonomiku je normální, že pracuje v cyklech

To ale říkal už minimálně před deseti lety.

Spíš ještě mnohem dřív. Ale rok 2019 byl z dnešního pohledu určitý vrchol. Burzy byly na vrcholu. Nebylo nic divného letět ze Švédska čtyřikrát ročně k moři na dovolenou. Krize jsou vždycky něco jako katalyzátor. Podívej se, jak se v roce 2009 vyčistil finanční sektor a jak se ozdravily banky. Bohužel si koronavirus bere lidské životy, což je samozřejmě špatné. Ale pro ekonomiku je normální, že pracuje v cyklech.

Mimochodem, jaký máš vztah ke Gretě Thunbergové, která náš způsob života před touhle krizí kritizovala? Část mužů středního věku ji nesnáší, část ji bere pozitivně jako mluvčí generace, které tuhle planetu předáme. Ty spíš patříš k těm druhým?

Je to tak. Jsem citlivý člověk zaměřený na přírodu a mrzí mě, když trpí. Nepříjemným na té dnešní krizi je, že tuhle věc nevyřeší. I když pandemie ustoupí, tak globální oteplování bude stále problém. A vypořádat se s tím bude muset hlavně generace, která je ve věku Grety Thunbergové.

My to nedokážeme?

Když jsou lidé závislí na nějaké těžké droze, třeba heroinu, tak už si často nedokážou odvyknout. Musí s ní žít do konce života. A my… jak to říkáš v jednom standupu? Rozzlobení muži?

Rozzlobení heterosexuální muži středního věku.

Ano, tak my jsme závislí na fosilních palivech. Ty rád cestuješ po Evropě, já také. Jezdíme auty, máme koníčky, jsme zvyklí na určitou spotřebu. Takhle jsme se to naučili a zvykli si na to. Jsme závislí na fosilních palivech a emitujeme CO2. A je na nové generaci, aby nás starší mírnila a vzdělávala, a sama se už závislou nestala.

Ze strachu z lidí vyplouvá na povrch to horší

Co ses během pandemie zatím dozvěděl pozitivního a negativního o Češích?

Opatření vlády schvaluju a respektuju. Dokonce i vládní nařízení o omezení pohybu a zavření hranic. To je zase to tlačítko AZ-5, které bylo třeba zmáčknout, a vláda to udělala. Správné je i nosit roušky. Ale třeba mě děsí, když se kvůli tomu lidé začnou na ulici napomínat a okřikovat. Ty ji nosíš špatně, kouká ti nos, a tak dál. Děsí mě, kolik lidí říká, že by jim nevadilo, kdyby hranice zůstaly zavřené dlouhodobě. Věřím, že je to tím, že spousta lidí žije ve strachu a v úzkosti. Bohužel z nich pak na povrch vyplouvá spíš to horší.

Když jsme spolu před pár týdny telefonicky mluvili, byl jsi ve Švýcarsku. Dnes mluvíme přes web. Na které straně zavřených hranic jsi zůstal? Jsi v Česku?

Ano. A jsem rád. Hlavně když vidím čísla, která ukazují, že se nám s tím zatím daří bojovat dobře. A doufám, že se hranice otevřou, protože bez toho se aspoň částečně k tomu předešlému rozežranému způsobu života vrátit nepůjde. Pokud lidé nebudou jezdit na dovolenou a turisté nebudou jezdit k nám, tak nejenže přijdeme o příjmy z turistiky, což je taková smetana, ale budou i problémy s pohybem zboží. To samé platí o pohybu zaměstnanců, ať už z ciziny k nám nebo od nás ven. Věřím, že uzavření hranic je dočasné a že v nejbližší době se aspoň částečně otevřou do některých bezpečných zemí.

Ty v nejhorším sedneš do letadla a odletíš.

To neudělám, protože bych chtěl být příkladem pro ostatní. Pravidla platí pro všechny.

Dodržuješ jako všichni karanténu. Co je na tom pro tebe nejtěžší?

Spíš se zeptej, co těžké není.

Není pravda, že jsme virem obklíčeni a není úniku

Pro některé lidi to tak těžké není. Pokud vím, ty jsi introvert, ostatně jsi na Twitter psal, že „sociální distancování“ dodržuješ už dvacet let.

Vždycky jsem pracoval rád z domova, do firmy jsem chodil čas od času. Dneska máme home office skoro všichni, takže nemám pocit, že bych se flákal. A co se týče roušek, je smutná pravda, že člověk třeba nevidí hezké holky. Přiznejme si, že se Češi nikdy netvářili na veřejnosti moc příjemně a moc se neusmívali, takže to teď roušky aspoň zakryjí.

Ty ses nechal osobně testovat na virus?

Ne, neměl jsem potřebu. Když jsme si telefonovali, jak jsi zmínil, byl jsem ve Švýcarsku. Sice jsem lyžoval, ale jsem běžkař, takže jsem byl mimo davy lidí. Jezdil jsem autem, chodil si nakupovat, nenavštěvoval restaurace. Takže to vlastně už byla taková samoizolace.

Část lidí volá po nejpřísnějších opařeních a viru se bojí, část stále tvrdí, že naše reakce je přehnaná, protože virus pro zdravé lidi není opravdu o moc nebezpečnější než chřipka. Na kterou stranu se přikláníš ty?

Rozumím tomu, že někteří lidé jsou vyděšení. Pustíš si televizi, moderátoři ve zprávách mají roušky. Vyjdeš na ulici, lidé mají roušky. Vláda má tiskovou konferenci, politici mají roušky. Chápu, proč to dělají. Že chtějí jít příkladem. Ale já si jdu pak zaběhat, jsem sám uprostřed lesů a samozřejmě nemám roušku, protože mít mokrou roušku je úplná blbost. A chlap dvacet metrů ode mě najednou začne křičet a nadávat, že roušku nemám a že ho ohrožuju. Jsme prostě zmasírovaní médii. A některé reakce jsou přehnané. Třeba když se zavřely hranice a na nejrůznějších turistických nebo cyklistických přechodech se objevily jako zátarasy policejní auta. Prostě se vyvolává dojem, že jsme tím virem obklíčení a že v podstatě není úniku. Jenže to není pravda a my se s tím musíme naučit žít.

Pomůže humor a legrace. Ze sebe i ze smrti

Co pomůže?

Samozřejmě spousta věcí, ale podle mě se na jednu zapomíná. A to je humor. My máme schopnost dělat si ze všeho legraci. Klidně ze sebe nebo i ze smrti. A je vědecky prokázané, že humor a smích posilují obranyschopnost organismu. Humor je pro většinu z nás dnes jediným, co proti pandemii můžou dělat.

Aby toho humoru nebylo tolik, jak zatím hodnotíš reakci státu?

Myslím, že je to v Česku docela dobře nastavené. Máme profesora Prymulu, jehož rozhodnutí se mi zdají správná. Máme vládu, která mu naslouchá. Nebudu komentovat, jaké ochranné prostředky tu chyběly a nechyběly, to ať si politici vyřídí mezi sebou. Ale když mám zase zmínit to krizové tlačítko AZ-5, tak si myslím, že se u nás stlačilo včas.

Jak tipuješ, že se věci budou vracet k normálu? Kdy zase budeme chodit do restaurací, kdy se otevřou hranice, kdy se začnou konat velké sportovní nebo kulturní události?

Podle mě už děti tenhle školní rok do školy nepůjdou. Kulturní a sportovní akce nebudou minimálně do září. A část omezení bude do doby, než se objeví vakcína.

Kdybys mohl udělat jedno rozhodnutí, a to jakékoli, které by to bylo?

Samozřejmě abychom měli vakcínu.

Každá smrt je hrozná, ale krach firmy také

Dobře, uberu ti nadpřirozené schopnosti. Co bys udělal jako šéf krizového štábu?

Snažil bych se lidi nestrašit, ale spíš uklidňovat. A přemýšlel o tom, která opatření začít zmírňovat. Chápu, že se snažíme minimalizovat počet lidí, kteří můžou na koronavirus zemřít. Ale spousta může zemřít i proto, že ta opatření máme. Například že se třeba dnes bojí jít do nemocnice s jinými potížemi nebo že nemocnice nenabízejí úplně adekvátní péči. A hodně lidí může umřít i na samotný strach a úzkost. Každá smrt je hrozná. Ale pro mě je stejně hrozné i to, když zkrachuje třeba střední firma. Protože ta zaměstnává lidi, platí daně, má dodavatele i odběratele. Ekonomika se nemůže zastavit.

Jak ovlivní krize Seznam? Přemýšlíš o tom, nebo to necháš na jeho manažerech?

Seznam to samozřejmě ovlivní negativně. Reklamní trh půjde dolů. Máme nějaké rezervy a myslím, že krizi přečkáme. Trochu mě mrzí, když sleduju reakce ostatních podnikatelů. Před týdnem někdo začal mluvit o tom, že bude od vlády požadovat náhradu škody. Proboha, ty restaurace, kina nebo sportovní haly nezavřela vláda. Ty zavřel virus a pandemie. Lidé by tam stejně přestali chodit. A kdyby nepřestali, tak by majitelé měli na krku to, že třeba kuchař nebo číšník nakazí ostatní lidi. Provozovny zavřela pandemie, ne vláda. Ta pouze reagovala. A samozřejmě, poškozené nejsou jen ty restaurace. Ty jsou v první linii. Ale poškozené jsou i firmy, které jim dodávají suroviny, a v třetí a čtvrté linii je poškozena spousta dalších. Nemůžeš odškodnit všechny. Jsme v situaci, kdy nevyhrává nikdo. Možná některé internetové obchody, ale je otázka, jestli lidé budou mít na konci roku peníze, které by utráceli. Určitě nebudou utrácet tak jako před pandemií.

A přemýšlíš, co jako podnikatel udělat?

Seznam řídí tři kluci, Ondra Procházka, Pavel Zima a Tomáš Kapalín, a já jim dost důvěřuju. Občas jim zavolám, abych věděl, jak to vnímají, a když vidím, že mají rozumné názory, tak je to na nich. Dělají to dobře.

Wolfi, homofob, xenofob a alter ego

Říkal jsi, že jsi doma na home office. To znamená, že většinu času věnuješ svému meteorologickému startupu Windy?

A také si hraju s Wolfim. To je maňásek na ruku, kterého jsem koupil za čtyři stovky v Alze. Točím s ním videa a dávám je na Twitter. Někomu připadají trapná, ale my se tím bavíme celá rodina.

Wolfi je takový škodolibý německý ovčák s fašistickými sklony?

To jsi řekl ty. Já se slovo fašistický bojím vyslovit. Ale je to každopádně homofob, xenofob a jakési alter ego, kterému karanténa a přísnost vyhovují. Vlastně se mu strašně líbí, že je rozpolcená společnost a že jsou zavřené hranice. A já to vnímám tak, že v každém z nás je kousek Wolfiho. Nějakého alter ega, které nám je protivné a nepříjemné a závistivé. A ten Wolfi teď bude víc vylézat, protože i když pandemie skončí, tak ty časy rozežranosti a nadbytku se hned tak nevrátí. Ale já nechci být negativní! Není konec světa, na Zemi nepřistáli marťani, neblíží se meteorit, nezačala atomová válka. Máme pandemii, a ty tady byly vždycky. Přicházely a odcházely. Odejde i tahle.

Když jsi v roce 1997 dělal rozhovor s magazínem Lidových novin, autorka tě srovnala s Billem Gatesem. A ty ses rozčílil, že to je nelichotivé srovnání. Od té doby uplynula spousta let. Změnil jsi názor?

Jednoznačně. Bill Gates jako člověk neskutečně vyzrál. Obdivuju to, co dělá. Obdivuju nadaci, kterou založil. Sleduju jeho blog a často zkouším číst i knihy, které čte on a doporučuje je ostatním. Myslím si, že by měl dostat Nobelovu cenu. Bojuje proti globálnímu oteplování způsobem, který je důležitý. Tak jako Greta verbuje mladé a Extinction Rebellion přitahuje levicově zaměřené lidi, tak on ukazuje cestu, kterou nabízejí nové technologie.

Takže dnes by to už nelichotivé přirovnání nebylo?

Dnes by mě potěšilo.

Peníze mě spíš obtěžují, nevím, do čeho je vložit

Bill Gates už dřív oznámil, že nechce většinu majetku odkázat dětem, ale v podstatě ho rozdat. Ty už jsi plánoval, co uděláš se svým majetkem?

O tom jsem nepřemýšlel. Mě peníze spíš obtěžují. Nejsem investor, nevím, do čeho bych je měl vložit.

Na co se těšíš?

Až skončí karanténa a až se lidé trošičku uklidní. Až opadne stres. Stále je tu varianta, že virus nezmizí a bude tady s námi. Že se s ním budeme muset naučit žít.

Poslední otázku kladu ve svém podcastu už rok, byť v poslední době dostává vlastně trochu jiný význam. Co myslíš, jaký bude svět za deset let, v roce 2030? Lepší, nebo horší než dnes?

Určitě lepší. Nebude tak velká ekonomická spotřeba, lidé budou uváženější. Možná je ta dnešní krize naučí i to, že není špatné být víc s rodinou, být doma a nelétat po světě z místa na místo. A pak způsobí tahle krize velký přesun fyzického světa do digitálního. Takže moje odpověď zní: svět bude lepší a víc digitální.

Reklama

Související témata:

Doporučované