Hlavní obsah

Pokuta 10 000 na místě za nenošení roušky? Policie má dostat nové pravomoci

Foto: ČTK, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Návrh rozšíření pravomocí policie o udělování blokových pokut za nedodržování koronavirových opatření předloží vládě Ústřední krizový štáb.

Článek

Ústřední krizový štáb navrhne vládě zákon, na jehož základě by policisté a strážníci mohli ukládat lidem na místě pokuty za porušení vládních nařízení zavedených kvůli nákaze novým koronavirem. Po jednání štábu to dnes novinářům řekl jeho předseda a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V současné době se podle něj musí veškeré delikty řešit ve správním řízení.

„My jsme v situaci, kdy pokud někdo poruší vládní nařízení, tak jsou tam sice drakonické sankce, až teoreticky v milionech, ale ta jejich vymahatelnost je v čase velmi problematická,“ uvedl ministr. Přestupek se musí řešit ve správním řízení, projednávají ho tedy správní orgány či hygienické stanice. Blokové pokuty jsou podle Hamáčka naopak velmi efektivní.

Policisté by podle Hamáčka měli mít možnost na místě pokutovat lidi, kteří se například budou ve větším počtu scházet na veřejnosti nebo nebudou mít na veřejných místech zakrytá ústa a nos. Kontrolovat by však měli pouze místa, kde skutečně existuje riziko šíření kapénkové infekce. Pokuty by měly být do výše 10 000 korun.

Po případném schválení vládou musí návrh ještě projít Parlamentem. Nový zákon o pravomoci policie a obecní policie postihovat porušení krizových opatření by byl podle Hamáčka velmi silným legislativním nástrojem, který policii chybí.

Onemocnění COVID-19 bylo v ČR zaznamenáno poprvé 1. března. Od 12. března začal platit nouzový stav, následovala omezení pohybu. Policisté od té doby kontrolují dodržování všech vládních nařízení. Podle mluvčího policejního prezidia Davida Schöna provádějí denně několik tisíc kontrol, zda lidé vládní nařízení dodržují. Například v pondělí udělala policie přes 12 000 kontrol a správním orgánům oznámila 139 deliktů. Dodržování vládních nařízení kontrolují i městští strážníci.

Reklama

Doporučované