Hlavní obsah

Operátoři v Česku letos vypnou starší mobilní sítě 3G

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Před sedmnácti lety poprvé přinesly do telefonů internet, letos jsou v provozu naposledy. Řeč je o starších mobilních sítích 3G, které operátoři v Česku brzy odpojí. Většina zákazníků si změny nevšimne.

Článek

Operátoři letos vypnou mobilní sítě 3G označované také jako UMTS. Před 17 lety poprvé přinesly mobilní internet s více než megabitovou rychlostí. Zastaralou vysílací technologii nahradí na frekvencích pro 3G sítě LTE a 5G. Uvedla to v pondělí Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Většina zákazníků si změny technologie ani nevšimne. Jejich telefon pro mobilní internet totiž automaticky využívá a nadále bude využívat aktuálně provozovanou 4G (LTE), případně nejnovější 5G síť. Rychlost mobilního internetu se zvýší z maximálně deseti Mbit/s ve 3G sítích až na 1 000 Mbit/s v 5G.

„Výměna nebo přeladění vysílačů bude probíhat postupně. Každý operátor v okamžiku, kdy to bude pro jeho zákazníky aktuální, představí vlastní nezávislý časový plán obnovy a bude informovat zákazníky, kterých by se mohla změna dotknout,“ uvedl výkonný ředitel asociace Jiří Grund. Například Vodafone již ohlásil kompletní vypnutí 3G na konec března.

I po vypnutí 3G sítě se lidé se svým starým telefonem bez problému dovolají a budou moci přijímat SMS. Hlasové volání a SMS totiž na 99 procentech území Česka zajišťuje ještě starší technologie GSM, které se plánovaná obnova netýká. Stejně tak vypnutí 3G sítí žádným způsobem neohrozí dostupnost tísňových volání, včetně například služby eCall. Případné komplikace a snížení datových rychlostí mohou nastat pouze u připojení starších telefonů k internetu prostřednictvím mobilní sítě. Jde většinou o modely telefonů starší více než osm let, kterých je mezi lidmi velmi málo.

„Uživatelé starších přístrojů budou s předstihem informováni svým operátorem, bude jim nabídnuta výměna SIM karty a případně doporučen modernější telefon podporující technologii 4G či 5G,“ doplnil Grund.

Nahrazování zastaralé 3G technologie je v roce 2021 a 2022 plánováno i v dalších zemích po celém světě, v Evropě 3G chystají vypnout vedle ČR také v Německu, Itálii či Nizozemsku.

Reklama

Doporučované