Hlavní obsah

Opozice po jednání s Babišem: Zklamání. Nevíme ani, kdy otevřou školy

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Opoziční strany nejsou spokojené s výsledkem úterního jednání s představiteli vlády. Předložili seznam vlastních opatření, jak bojovat s epidemií.

Článek

Úterní jednání vlády s lídry opozičních stran neskončilo shodou nad protiepidemickými opatřeními. Předseda ODS Petr Fiala po jednání řekl, že není s vládním postupem spokojený.

„Neříká se mi to lehce, ale po minulém týdnu jsme měl pocit, že se přeci jen někam posouváme. Teď ten pocit nemám. My jsme mluvili o očkování, o testování, o opatřeních, o školách, o testování ve firmách, přicházeli jsme s vlastními návrhy a také jsme kladli otázky. Můj dojem je takový, že vláda úplně přesně neví, co má dělat,“ zhodnotil jednání s vládou šéf ODS Petr Fiala.

Není podle něj jasné ani to, zda se děti 1. března vrátí do škol. „Zástupci vlády znovu zopakovali, že počítají s návratem dětí do škol, ale že možná ne hned prvního března. Žádné konkrétní datum však nezaznělo,“ řekl Fiala.

Opozici se minulý týden podařilo dohodnout s vládou na znění pandemického zákona, který by mohl platit už příští týden. Zatím ale neexistuje dohoda, jaká opatření v rámci pandemické pohotovosti vláda vyhlásí. Opoziční strany mají vlastní návrhy, jak postupovat.

Nespokojená po jednání s premiérem byla také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Chceme především zlepšit očkování, vláda ten problém hodně hází na kraje. A také zrychlit testování ve firmách,“ řekla po jednání s vládou na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně předsedkyně TOP 09.

Poskytnout testy firmám a umožnit samotestování by měla vláda i podle Pirátů a Starostů a nezávislých. „Ve fabrikách pracují dva miliony lidí, tam je třeba řešit nemoc,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Řada firem podle něj sama od sebe tento problém neřeší a měla by přijít aktivita ze strany vlády, která by to změnila.

Seznam Zprávy získaly návrhy Pirátů a Starostů na zlepšení epidemické situace. Mimo jiné se v nich píše, že by se měl odložit návrat studentů posledních ročníků do škol, dokud nedojde ke stabilizaci situace.

„Máme nejvyšší počet nakažených na celém světě mezi zeměmi nad jeden milion obyvatel a zaznamenáváme dramatický nárůst reprodukčního čísla R, které se nyní pohybuje na hodnotě cca 1,2. Jsme konstruktivní opozicí, radíme se s odborníky. K jednání musíme přistupovat koordinovaně, a proto jsme se na vládu obrátili s naléhavými a konkrétními apely k řešení situace,“ uvedl předseda Starostů Vít Rakušan.

Seznam Zprávy požádaly o vyjádření k požadavkům opozice premiéra Andreje Babiše (ANO) i ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Zatím se ale k jednání s opozicí nevyjádřili.

Návrhy Pirátů a Starostů

- Neprodlené rozšíření povinnosti nosit bezpečnější formy ochrany úst a nosu.

- Neprodleně začít testování ve firmách a všech dalších organizacích, včetně státní finanční podpory testování.

- Vláda okamžitě zahájí proaktivní logistickou, organizační a komunikační přípravu na masivní očkování očekávané v následujících měsících, současný stav je nedostatečný.

- Budou rozšířeny kontroly karantén a izolací včetně dobrovolné možnosti kontrol přes aplikaci vedle standardní kontroly.

- Bude stanoven nepodkročitelný standard kvality antigenních testů, který bude zaručen nezávislými validačními studiemi (gestorem této aktivity bude SÚKL v součinnosti se SZÚ).

- Odložení možného plošného návratu posledních ročníků k prezenční výuce, dokud nedojde ke stabilizaci situace.

- Vláda při boji proti pandemii poskytne krajům maximální potřebnou podporu.

- Vláda půjde příkladem v povinném testování na pracovišti, práci z domova a pravidlech bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v souvislosti s onemocněním covid-19, a to na všech úřadech a organizacích, které jsou vládě podřízeny.

Reklama

Doporučované