Hlavní obsah

Opoziční poslanci chtějí v jaderném výboru projednat tendr na dostavbu Dukovan

Foto: MikhailSh, Shutterstock.com

Stávající podoba jaderné elektrárny v Dukovanech.

Reklama

Poslanci Pirátů, ODS, STAN a TOP 09 žádají premiéra Andreje Babiše (ANO) o svolání Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů v co nejbližším termínu.

Článek

Chtějí se zabývat geopolitickou bezpečností dodavatelů a financováním výstavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Žádají také přesnou definici konsorcií uchazečů o stavbu. Podle opozičních poslanců ze stálého výboru nejsou otázky kolem podoby tendru na dodavatele výstavby v Dukovanech dořešené, přestože má nynější schůze Sněmovny na programu třetí čtení vládního návrhu zákona o přechodu k nízkouhlíkové energetice, který vypsání tendru obsahuje.

Takzvaný nízkouhlíkový zákon se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku Dukovan. Jeho schvalování bylo v únoru přerušeno kvůli sporu o podobu zákona. Opozice trvá na uzákonění bezpečnostní záruky výběrového řízení na dodavatele stavby a stanovení maximální ceny, zatímco vládní koalici se to nezamlouvá.

Mezi možnými zájemci o dukovanský tendr jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP. Financování nového jaderného bloku v Dukovanech na Třebíčsku zhruba za šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun) schválila česká vláda loni.

Členové výboru za Piráty, ODS, STAN a TOP 09 požadují, aby byli do tendru pozváni jen dodavatelé z Francie, Jižní Koreje a Spojených států. Oslovení ruského dodavatele podle nich představuje ohrožení bezpečnostních zájmů státu. Odvolávají se na varování tajných služeb a prohlašují, je v rozporu s bezpečnostními požadavky stanovenými vládou samotnou. ČEZ, který měl povinnost tyto požadavky zapracovat do zadávací dokumentace, to prý zatím neudělal, tvrdí členka výboru Helena Langšádlová (TOP 09).

Podle opozice hrozí, že se tendru budou účastnit i společnosti států, jejichž působení může ohrozit bezpečnost ČR, a že případné finanční náklady se mohou negativně promítnout do státního rozpočtu. Poukázala také na to, že ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) koncem ledna po jednání se zástupci stran oznámil, že do tendru pravděpodobně nebude připuštěna Čína, nicméně Rusko ve hře zůstává.

Člen jaderného výboru Petr Třešňák (Piráti) upozornil, že stále není znám ani přesný model financování. Vláda doposud neřekla, zda bude projekt financovat ze 70, nebo ze 100 procent. Investici a finální cenu projektu považují Piráti v projektu takového rozsahu za klíčové, o dopadu na cenu energií pro občany nemluvě.

Opoziční zástupci výboru kritizují, že ministerstvo průmyslu a obchodu dosud jednoznačně nedefinovalo pojem konsorcium, který je podle nich klíčový pro vyjasnění právních vztahů a odpovědnosti za plnění dodávek při výstavbě nového bloku. Havlíček dříve mezi variantami tendru jmenoval model 3+2, podle kterého by se Rusko a Čína mohly zúčastnit v dodavatelských konsorciích jako subdodavatelé. Zbylí členové by byli z Evropské unie a NATO.

Reklama

Doporučované