Hlavní obsah

Spolek JARO pro Dukovany chce podpořit stavbu nového bloku

Foto: ČEZ - press centrum

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Nový spolek JARO pro Dukovany chce pořádat debaty a jiné akce na podporu jaderné energetiky, včetně stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Spolek má zhruba 20 členů.

Článek

Zakládající členové spolku se v úterý představili na on-line tiskové konferenci z infocentra dukovanské elektrárny. Podle předsedkyně Kateřiny Kunešové má spolek zatím do dvou desítek členů, vedle zaměstnanců elektrárny například i z řad učitelů středních a vysokých škol.

„Vzhledem k tomu, že jsme se založili na konci roku 2020, tak teď vlastně začínáme,“ uvedla Kunešová, která je jadernou chemičkou z Dukovan. Uvedla, že spolek JARO (Jaderní rodiče) pro Dukovany je v podstatě analogie sdružení Jihočeští taťkové, které před lety vzniklo s cílem podpořit dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. „My jsme se u nich inspirovali,“ uvedla.

Cílem spolku JARO je podle Kunešové předávat informace odborné i neodborné veřejnosti a diskutovat o různých tématech, i ve školách. „Momentálně co je naším hlavním tématem, je podpora nového jaderného zdroje, tedy aktuálnost vypsání tendru,“ řekla.

Jaderná elektrárna Dukovany funguje od roku 1985, má čtyři bloky. Výběrové řízení na nový blok mělo být podle původních plánů firmy ČEZ vyhlášeno před koncem minulého roku, bylo ale odloženo. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) o Dukovanech rozhodne až příští vláda.

Zástupci obcí a firem na Třebíčsku premiéra vyzvali, aby termín vyhlášení tendru dodržel. Ve výzvě zveřejněné loni 1. prosince uvedli, že z dostupných informací neznají jediný důvod, proč vyhlášení tendru odsouvat. Vedle předsedy Energetického Třebíčska Vítězslava Jonáše se k výzvě připojili předsedové Energoregionu 2020 a Ekoregionu 5, tedy sdružení obcí v pětikilometrovém a dvacetikilometrovém okruhu kolem Dukovan, a Richard Horký z Krajské hospodářské komory Vysočiny.

Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská KHNP. Senát minulý měsíc vyzval vládu, aby do výběrového řízení nezařadila firmy z Ruska a Číny, tedy zemí, které jsou podle horní komory rizikové z hlediska národní bezpečnosti.

Reklama

Doporučované