Hlavní obsah

Oprava budovy hradecké univerzity za 235 milionu by mohla začít v létě 2022

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Rekonstrukce památkově chráněné budovy Pedagogické fakulty (PdF) Univerzity Hradec Králové (UHK) v centru města by mohla začít v létě 2022. Soutěž na dodavatele stavebních prací by univerzita chtěla vypsat na přelomu roku.

Článek

Univerzita dostala dotaci ministerstva školství 208 milionu korun a již zahájila předběžné tržní konzultace, při nichž chce ještě před vyhlášením veřejné zakázky získat maximum informací od případných uchazečů. Tyto poznatky se mají stát součástí zadávacích podmínek soutěže na dodavatele stavebních prací.

„Zejména výše předpokládané hodnoty veřejné zakázky rekonstrukce Pedagogické fakulty je vzhledem k aktuálnímu i očekávanému překotnému nárůstu cen na stavebním trhu jedním z největších témat pro vhodné nastavení zadávacích podmínek. Zpětnou vazbu od potenciálních zájemců potřebujeme,“ uvedl kvestor UHK Aleš Klicnar.

Památkově chráněná budova Pedagogické fakulty UHK je nedaleko budovy Filozofické fakulty UHK (FF UHK) na náměstí Svobody. Budova FF UHK prochází celkovou rekonstrukcí od podzimu 2020. Celkové náklady na rekonstrukci včetně přístavby budovy FF UHK jsou 199,5 milionu korun. Univerzita na tuto zakázku získala dotaci od ministerstva školství ve výši 169,5 milionu korun.

„Rekonstrukce se dostává do závěrečné fáze, a proto univerzita otevírá přípravy zadávacích podmínek pro rekonstrukci sousedící pedagogické fakulty,“ řekl mluvčí UHK Jakub Novák. Univerzita tak podle něj plní svůj původní plán navázat po skončení prací v budově FF UHK rekonstrukcí sousední pedagogické fakulty.

Rekonstrukce obou univerzitních budov se týkají zejména interiérů. Obě budovy na náměstí Svobody totiž v roce 2015 dostaly novou fasádu včetně zateplení.

UHK vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické, která funguje v krajském městě od roku 1959. Nabízí studium na čtyřech fakultách, na Fakultě informatiky a managementu, Přírodovědecké fakultě, Filozofické fakultě a Pedagogické fakultě. UHK studuje zhruba 6500 lidí, plus zahraniční studenti, kterých ale kvůli koronaviru výrazně ubylo.

Reklama

Doporučované