Hlavní obsah

Opravdu jiný telefon. Číňané představili mobil, který si doslova obtočíte okolo ruky

Podívejte se, jak vypadá ohebná Nubia Alpha.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdyby se měla na probíhajícím barcelonském veletrhu Mobile World Congress vybrat novinka, která nejvíc vybočuje z řady, Nubia Alpha by byla mezi největšími favority. Jedná se totiž v podstatě o křížence telefonu a chytrých hodinek.

Článek

Novinka pojmenovaná Nubia Alpha těží z technologie ohebného displeje. Ovšem jiným způsobem než firmy Samsung či Huawei, které představily zařízení s obří rozložitelnou obrazovkou. Ohebnost u Nubie uživatel využije tak, že si displej omotá kolem ruky. na první pohled tak přístroj vypadá jako velké chytré hodinky.

Protože kromě verze spárovatelné s mobilem přes bluetooth (což jsou opravdu velké chytré hodinky) existuje i varianta s podporou 4G sítí, je tento model i samostaným smartphonem.

„Není to klasický smartphone, nejsou to ale ani chytré hodinky. Je to zkrátka nové zařízení někde na pomezí. Říkáme mu proto wereable, tedy nositelný telefon. Můžete s ním volat, dívat se na video, používat sociální sítě, zkrátka jako na normálním smartphonu. Tím se liší od ostatních podobných výrobků,“ okomentoval pro Seznam Zprávy novinku na barcelonském výstavišti viceprezident společnosti Nubia Gao Dakun.

Podívejte se na letošní mobilní novinky největších výrobců.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Reuters, Seznam Zprávy, Youtube.com

Zřejmě ale právě na úkor „nositelnosti“ má Nubia Alpha slabší jiné parametry. Model pohání dva roky starý čip Snapdragon Wear 2100, který byl původně vyvinut pro chytré hodinky. Operační paměť je pouhý 1 GB, do telefonu (či hodinek?) se vejde 8 GB dat.

Selfie kamerka umístěná na „ciferníku“ má potom rozlišení 5 megapixelů. Přístroj má vlastní operační systém, tudíž se nedá očekávat příliš mnoho aplikací. Baterie i přes nízkou kapacitu 500 mAh podle výrobce utáhne až dva dny provozu.

Verze s podporou 4G sítí má stát 559 eur, tedy v přepočtu asi 14 350 korun.

Je jasné, že za podobnou cenu lze získat mnohem „nadupanější“ konvenční smartphone. Například Xiaomi Mi Mix 3 má selfie kameru s rozlišením 24 MPix, velmi výkonný procesor Snapdragon 845, 6 GB operační paměti a až 256 gigabajtů vnitřního úložiště. Nová verze navíc i podporuje 5G sítě.

Na jaké klienty tedy čínský výrobce se svým křížencem míří? „Je to hlavně pro lidi, kteří chtějí být jiní, chtějí se odlišovat a zajímají se o opravdové technologické novinky,“ říká viceprezident Gao Dakun.

Na trh jde verze připojitelná samostatně do mobilní sítě zatím jen v Asii. Na evropský a americký trh by se měla dostat letos v létě a na podzim.

Reklama

Související témata:

Doporučované