Hlavní obsah

Optimismus v čase koronaviru. Burziáni uvěřili centrálním bankám

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Americké akcie v úterý zažily největší denní růst od roku 1933, ve středu burzy napříč světem opět rostou.

Článek

Trhy poprvé od propuknutí pandemie koronaviru uvěřily centrálním bankám, že začaly používat nástroje, které nenechají padnout akcie na úplné dno.

Wall Street v úterý za jediný obchodní den přidala přes 11 procent – měřeno Dow Jonesovým indexem – a tak strmý růst nebyl zaznamenán od roku 1933. Také ve středu se burzy v Asii a Evropě koupou v optimismu.

Centrální banky, především americký Fed, se rozhodly zalít ekonomiky svých zemí takovým množstvím levných peněz, že podobné záchranné mise už překonávají velkou finanční krizi z let 2008 a 2009. Do ekonomik se napumpují postupně dva biliony dolarů. Klíčová je hlavně politická dohoda ve Spojených státech amerických na záchranném balíku, s nímž přišel ministr financí Steven Mnuchin.

„Pokud celosvětový ukazatel akcií – index MSCI World – dnes naváže na svůj včerejší výjimečný vzestup o 8,8 procenta, půjde teprve o první nárůst tohoto ukazatele dva dny po sobě od 12. února 2020. To by mohlo značit, že vlády a centrální banky celosvětově konečně začínají mít v „přetahované“ s vystrašenými trhy navrch,“ napsal hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Záchranný kruh bude házet i Česká národní banka.

Po čtyřech letech snažení dostane k dispozici zbraň, kterou už proti krizi nasadili centrální bankéři ve světě. ČNB bude moci obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančním trhu, a nakupovat tak například státní dluhopisy. Novelu zákona musí ještě schválit na mimořádném zasedání Poslanecká sněmovna.

Reklama

Doporučované