Hlavní obsah

Opuštěná letecká základna připomíná město duchů. Lidé zde bojují o přežití

Svět bez obalu: Uprostřed ruských lesů leží opuštěná letecká základna. Bývalí piloti a jejich rodiny tu teď bojují o přežití.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Sovětská stíhačka MiG-21 byla kdysi symbolem města Smuravjevo v ruské Pskovské oblasti na západě země. Teď spíš symbolizuje - společně s ruinami budov, které leží okolo ní - zašlou slávu tohoto města.

Článek

Smuravjevo leží asi 200 kilometrů od Petrohradu. Ekonomickým srdcem města bylo zdejší velké vojenské letiště s posádkou. Zhruba před deseti lety ale ministerstvo obrany rozhodlo o uzavření základny a zanechalo zde stovky nezaměstnaných svému osudu.

„Jeden člověk zahynul, procházel se tady, protože tu lidé sbírají dřevo, cihly a podobné věci, a zřítilo se mu to na hlavu,“ říká Murat Faljachjev, který tu byl jednu dobu zaměstnán ve zdejším Důstojnickém domě. V 90. letech to bylo místo s kavárnami, obchody anebo i tanečním sálem.

Bývalý pilot Sergej Kočetkov přišel do Smuravjeva z Německa v roce 1994 jako mnoho dalších. Žilo tu v té době okolo 4000 lidí a na letišti bylo velmi živo.

„Bylo to nejlepší a nejspolehlivější letiště na severozápadě země,“ tvrdí bývalý pilot.

Mnoho nyní vysloužilých pilotů bylo tehdy uzavřením základny velmi zaskočeno. Po letech riskantní práce tu zůstali bez jakýchkoliv příjmů. Město po odchodu armády začalo kolabovat. Ti, co tu zůstali, teď žijí v rozpadajících se bytech bez plynu na topení.

„Lidé už chtěli napsat na ranvej: Putine, pomoz nám s plynem. Jak dlouho se to dá takhle vydržet?“ říká s trpkým úsměvem bývalý pilot.

Místní starosta - Alexandr Mojsejev říká, že armáda by měla mít větší zodpovědnost vůči svým bývalým vojákům, kteří na ni spoléhali.

„Ministerstvo obrany by mělo něco s těmi domy udělat anebo nabídnout lidem peníze. Polovina lidí tady jsou vysloužilí vojáci. Ministerstvo by je nemělo opustit,“ myslí si starosta.

„Viděl jste tu školu? Můžete tam natočit film - o Sýrii, o válce,“ říká Mojsejev.

Ti, kteří v okolí bývalé vojenské základny zůstali, nyní prožívají jiný způsob boje - boj o přežití, a to jen s velmi omezenými prostředky a malou nadějí v budoucnost.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované