Hlavní obsah

Orangutaní samice z ústecké zoo se budou stěhovat na Nový Zéland

Ilustrační foto.

Reklama

Dvě orangutaní samice z ústecké zoologické zahrady čeká stěhování na Nový Zéland do zoo v Aucklandu. Převoz třicetileté samice Ňuninky a její osmileté dcery Cantik se uskuteční za šest až devět měsíců.

Článek

Ústecká zoo získá nový orangutaní pár, až postaví nový pavilon pro primáty, ten současný už nevyhovuje.

„Obě samice mají pro chov orangutanů obrovskou cenu. Snažili jsme se zajistit pokračování chovu u nás, ovšem současný pavilon orangutanů je již z dnešních měřítek nevyhovující,“ uvedl ředitel zahrady Roman Končel.

Vzniká sice projektová dokumentace na nový pavilon primátů, realizace ale bude časově náročná. „Proto nám bylo koordinátorem chovu doporučeno přesunout obě samice do vhodného chovného zařízení. Po dokončení nového pavilonu k nám budou přesunuti orangutani noví,“ doplnil ředitel. Šéf úseku zoologie a zástupce ředitele Lukáš Štěrba dodal, že půjde o osmiletého samce ze Španělska a sedmiletou samičku z Nizozemska.

Ňuninka se do zoo dostala se samcem Ňuňákem v roce 1989, oba asi jako dvouletá mláďata. Zahrada samce předloni v listopadu nechala utratit, protože trpěl rakovinou v pokročilé fázi.

Reklama

Doporučované