Hlavní obsah

Orbán: Naše povinnost je chránit maďarskou křesťanskou kulturu

Orbán: Musíme chránit maďarskou křesťanskou kulturu.Video: Daniel Andrisák, Reuters

 

Reklama

Předseda maďarské vlády potvrdil, že hlavním úkolem po volbách bude udržet úroveň bezpečí v Maďarsku a chránit maďarskou křesťanskou kulturu.

Článek

Maďarský prezident János Áder oficiálně požádal dosavadního šéfa kabinetu Viktora Orbána, aby sestavil svou novou vládu. Navrhl také, aby parlament schválil Orbána ve funkci premiéra na další čtyřleté období. Orbán Áderovu žádost přijal.

Orbán těsně před svým znovuzvolením v rozhovoru řekl, že hlavním úkolem nové vlády bude chránit maďarskou křesťanskou kulturu. Vláda by se měla snažit nastolit klasickou křesťanskou demokracii, která je pro správný chod státu zásadní. Podle jeho slov je důležitost národa více než jakýsi nadnárodní byznys.

Sám Orbán zakládá svou politiku na rázném řešení migrační krize. I z toho důvodu jedním z prvních zákonů, který by měl parlament schválit, je návrh zákona přezdívaný „Stop Soros“. Ten ukládá 25procentní daň na zahraniční dary nevládním organizacím, jež podporují migraci.

Právě George Soros je maďarský rodák a americký miliardář, který se již od roku 1979 věnuje podpoře politických aktivit a charitativní činnosti. Mimo jiné se podílel na financování předvolební kampaně Hillary Clintonové v amerických prezidentských volbách v roce 2016.

Maďarský pravicový politik Viktor Orbán zastává funkci premiéra maďarské vlády již od roku 2010, zároveň je i předsedou strany Fidesz-MPSZ a zejména jeden z hlavních odpůrců migrace do Evropy.

Reklama

Související témata:

Doporučované