Hlavní obsah

Romská Popelka i lesbická Sněhurka v Orbánově Maďarsku narazily

Foto: Labrisz Leszbikus Egyesület, Seznam Zprávy

Obal maďarské knížky Pohádky pro všechny.

Reklama

Trhání a zákaz. Takového zacházení se dostalo nové maďarské knížce pohádek. Středoevropský deník nabízí důvody ale i další zprávy z regionu, včetně pandemického vývoje v Polsku: roušky budou znovu povinné všude.

Článek

Maďarský starosta zakázal knížku pro děti

Pohádka pro všechny, to je název maďarské dětské knížky. Ukazuje se ale, že svému názvu dostát nemůže. V budapešťském obvodu Csepel se kniha ocitla na seznamu zakázané literatury, která se nesmí objevit v mateřských školkách a školách. V dopise to nařídil starosta Lénárd Borbély ze strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. Informovaly o tom servery 444.hu a Telex.hu.

„Chceme chránit naše děti,“ zdůvodnila radnice rozhodnutí o zákazu knížky. Ta je vůbec první, které se takový příkaz týká, dosud se totiž v Csepelu literatura nezakazovala. A o čem knížka vlastně je? 17 současných maďarských autorů přepsalo klasické pohádkové příběhy tak, že jejich hrdiny nahradilo postavami z různých menšin zastoupených ve společnosti - etnických, sexuálních, náboženských i socioekonomických. Mezi postavami je tak mimo jiné romská Popelka, lesbická Sněhurka, tříuchý králík, genderově nevyhraněný jelen nebo dětští hrdinové z nuzných a rozvrácených poměrů.

Kniha, jíž vydalo Lesbické sdružení Labris, má učit děti toleranci a přijímání ostatních takových, jací jsou. Publikace se dostala do širšího povědomí až po protestní akci krajně pravicové političky Dóry Dúróové z hnutí Naše vlast, která knihu veřejně roztrhala a označila ji za „homosexuální propagandu“. K pohádkám se už v týdnu vyjádřil i premiér Orbán. Maďarsko podle něj má trpělivost s homosexualitou, má prý ale „nechat děti na pokoji“. Proti knize vznikla i petice, kterou podepsalo více než 85 000 lidí.

Možná právě kvůli kritice konzervativních kruhů se první náklad bleskurychle vyprodal a do obchodů zamířilo dalších 15 000 kusů. „Naším cílem bylo zpestřit dětskou literaturu v Maďarsku a ukázat dětem, jak pestrý a úžasný je život,“ říká editor knihy Boldizsar Nagy. Kniha má pomoci v atmosféře strachu, frustrace a nenávisti, kterou mezi lidmi povzbuzuje pandemie koronaviru.

Cichanouská v Bratislavě

Exilová lídryně běloruské opozice dorazila do Bratislavy na bezpečnostní konferenci Globsec, ta se koná od středy. Svjatlana Cichanouská po schůzce se šéfem slovenské diplomacie Ivanem Korčokem řekla, že očekává od EU jednotu ve vztahu k vývoji v Bělorusku. „Solidarita je nyní nejdůležitější otázkou. Buďte jednotní ve svých rozhodnutích,“ řekla politička.

Cichanouskou přijal i premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová. „Slovensko je i do budoucna připraveno stát při běloruském lidu v boji za svobodu a demokracii. Věřím, že stejně, jak se to svého času podařilo nám na Slovensku nebo v Československu, se to nakonec podaří i vám,“ řekl Matovič na tiskové konferenci.

Ministr Korčok po setkání s Cichanouskou uvedl, že povolal na konzultace do Bratislavy vedoucího slovenského velvyslanectví v Bělorusku. Zdůvodnil to projevem solidarity s Polskem a Litvou, které Bělorusko vyzvalo k dočasnému stažení jejich velvyslanců a k omezení diplomatické přítomnosti v zemi. Ke gestu solidarity s Polskem a Litvou se přidalo také Česko. Česká diplomacie tento týden povolá na konzultace do Černínského paláce velvyslance v Bělorusku Tomáše Pernického. Z Minsku bude stažen asi na týden.

Vídeňské posily v boji proti pandemii

Ve Středeníku jsme už psali o tom, že se v Rakousku začínají používat kloktací testy na koronavirus. Vykloktání a odplivnutí do nádobky má nahradit složitější výtěry z nosohltanu a testuje se hned v několika spolkových zemích.

Ve Vídni teď bude kloktací testy dovážet až do domácností 80 kurýrů na kolech a e-mopedech. Testovaným lidem přijde předem SMS zpráva s předpokládaným časem návštěvy a připomenutím, aby krátce před testem nic nekonzumovali.

Foto: PID-David Bohmann

Prezentace kurýrní testovací služby na vídeňské radnici.

Domácí testování probíhá od pondělí do neděle od 6 do 22 hodin, uvedl městský radní pro zdravotnictví Peter Hacker. Na správné provedení testu dohlédnou s potřebným odstupem přímo vyškolení kurýři, kteří tak nahradí potřebu zdravotnického personálu. Vzorky pak přepraví do laboratoří. Počet kurýrů se má v dohledné době zvýšit z 80 na 300, denně by tak měli stihnout přes 1 000 odběrů.

Počátkem října Vídeň také zavedla povinnou registraci hostů v restauracích kvůli zpětnému dohledávání kontaktů v případě nákazy. Celé Rakousko za středu zaznamenalo rekordních 1209 potvrzených případů nákazy koronavirem, Vídeň hlásí 613 případů.

Polsko zavádí povinné roušky všude

Na polském koronavirovém semaforu zežloutne celá země. Ve čtvrtek to oznámil premiér Mateusz Morawiecki. „Dostala se k nám druhá vlna pandemie,“ prohlásil předseda vlády. Zařazení všech polských okresů do žluté zóny znamená, že v celém Polsku bude od soboty platit povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorách i na veřejnosti. Výjimkou jsou plochy zeleně - parky, lesy a také pláže.

Na 75 lidí se snížil maximální počet osob při hromadných akcích, kina a divadla mají omezit kapacitu na 25 procent. Další opatření má vláda oznámit v sobotu. Podle premiéra má země v tuto chvíli ještě dostatek nemocničních lůžek a plicních ventilátorů, musí ale udělat další kroky, aby měla stále jistou rezervu. Polsko za středu zaznamenalo 4280 nových případů koronaviru, což je nový rekord. Za den covidu-19 podlehlo 76 lidí. Testů se provedlo 44 000.

Bavorský okres zavádí povinné testy pro české pendlery

První německý okres od soboty 10. října zpřísňuje pravidla pro české pendlery dojíždějící za prací. Ti se budou muset v bavorském okrese Cham prokázat negativním testem na nový typ koronaviru.

V případě osob pracujících ve zdravotnictví se test bude muset každých 5 dnů opakovat. Informuje o tom stanice BR24. Kdo se proti pravidlům proviní, zaplatí pokutu.

Ranní ptáče...?

Slovenská vláda se nejspíš inspirovala tou českou a své středeční zasedání poprvé začala už v 6 hodin ráno. Premiér Igor Matovič prý chce ulevit napjatému kalendáři ministrů.

Sami členové kabinetu si prý většinou posun jednání vlády o čtyři hodiny dopředu pochvalují. Jejich sociální sítě se zaplnily například fotkami z náhodného setkání při brzké kávě na benzince. Sám Matovič z jednání vlády zveřejnil fotku ředkviček, které donesl ministr práce Milan Krajniak.

Reklama

Související témata:

Doporučované