Hlavní obsah

Ortenova cena má tři finalisty, vítěze oznámí v květnu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Básnická sbírka Betonová pláž, románové zápisky mladé schizofreničky V hlavě a prozaický debut Praskliny mají nominace na letošní Cenu Jiřího Ortena.

Článek

„Ocenění je určeno autorům do 30 let, jméno vítěze 34. ročníku pořadatelé vyhlásí 17. května v Zrcadlové kapli Národní knihovny,“ informovala za pořádající Svaz českých knihkupců a nakladatelů Vladana Brouková.

Porota tři finalisty vybrala z 21 přihlášených titulů. Oslovila ji druhá básnická knížka Šimona Leitgeba Betonová pláž, podle porotců jsou básnické miniatury díky přímočaré a nesentimentální dětské optice působivé už samy o sobě. Leitgeb z nich však buduje konkrétní, uvěřitelný svět malého chlapce z okraje společnosti. Na hlubší rovině se tak vzácně setkává důležité sociální téma s básnickým viděním a dotaženou originální kompozicí, míní porota. Šimon Leitgeb se narodil v roce 1996, publikoval ve většině českých literárních časopisů, jeho básně byly přeloženy a publikovány v Rakousku, na Ukrajině a v Rumunsku.

Novela Gábiny Pokorné V hlavě (Práh) zachycuje psychickou nemoc z pohledu vysokoškolačky, která prožívá svá první milostná vzplanutí i zklamání. Ukazuje životní peripetie s mnoha eskapádami, na jejichž konci se mísí pocit rezignace s nadějí nových začátků. Vnitřní monology poodhalují zákoutí lidské duše, ve které se denně rozehrává nevyrovnaný boj dobra se zlem. Kniha přináší zápisy reflektující úzkostné pocity, ale i humor každodennosti. Schizofrenie rezonovala i minulým ročníkem ceny, kdy zvítězila Hana Lehečková s novelou Svatá hlava. Literární redaktorka, spisovatelka a dramatička v ní předkládá zápisky schizofrenika žijícího v pohraniční vesnici.

Gábina Pokorná se narodila v roce 1990 a vystudovala Český jazyk a literaturu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracuje ve školství. Loni debutovala novelou V hlavě: Ze zápisků mladé schizofreničky a vyšla jí také básnická sbírka Psychotické básně Filipa Umřela.

Příběh s názvem Praskliny autorky Kláry Vlasákové je podle poroty nápaditý a plný příznačných postav. „Nominovaná próza se odvážně a s ambicemi pokouší tematizovat zásadní problémy společnosti pozdní doby, jako je ztráta smyslu práce nebo víry v udržitelný rozvoj světa. I enviromentální žal možná skrývá naději,“ uvedla porota. Autorka si pomáhá žánrem sci-fi, když vypráví, jak se na Zemi snese malý kulovitý útvar, který v lidech vzbuzuje očekávání. Koule levituje pár desítek centimetrů nad povrchem a je rezistentní vůči jakýmkoli pokusům o její přesun či zničení, ale jinak z ní nic nevychází, neškodí, ale ani neprospívá. Lidé, vyhladovělí po mystice i přesahu, si začnou její přítomnost vysvětlovat různými způsoby.

Vlasáková se narodila v roce 1990, je spisovatelka, publicistka a scenáristka. Píše filmové a komiksové scénáře a rozhlasové hry. Spolupracuje s Českým rozhlasem, Českou televizí nebo Salonem Práva. Praskliny jsou její románový debut.

Reklama

Doporučované