Hlavní obsah

Ve zdi smíchovské náplavky se bude každý měsíc číst literatura

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spisovatelka Alena Mornštajnová zahájila cyklus autorských čtení, která se budou každý první čtvrtek v měsíci konat ve zdi pražského nábřeží.

Článek

Praha moderovaným a komentovaným setkáním vyčlenila jeden z prostorů, kterým říká kobky, na smíchovské náplavce. Původně se počítalo s přítomností publika, vzhledem k pandemii ale zatím budou bez přítomnosti posluchačů, k dispozici zájemcům budou videozáznamy, později i živé přenosy.

Garantem projektu, který chce hlavně popularizovat knihy a čtení, je spisovatel Michal Viewegh. „Nápad na uspořádání série veřejných čtení upřímně vítám, neboť autorské čtení považuji od začátku své kariéry za nedílnou součást své spisovatelské práce,“ řekl dnes Viewegh.

Mornštajnová jako první autor dnes četla v prázdném prostoru. „Když čtete ‚do zdi‘, nevidíte reakce diváků, nevíte, zda je text zaujal… je to, jako byste si četli doma v obýváku nahlas,“ uvedla dnes před zahájením čtení. Pořadatelé věří, že příští čtení by se již při rozvolnění opatření mohlo konat s diváky. Viewegh uvedl, že bude vděčný i jen za několik posluchačů. „Je to jediná chvíle, kdy vidíte, jak text rezonuje,“ řekl.

Vedle Viewegha a Mornštajnové se letos v kobce představí třeba ještě Pavla Horáková či Tereza Boučková. Mornštajnová četla ukázky ze své nové knihy Listopád, která má vyjít v dubnu. Autorka v ní konstruuje situaci, co by se stalo, kdyby v listopadu 1989 dopadlo všechno jinak, kdyby komunismus neskončil a Československo zůstalo za železnou oponou.

Nový román Mornštajnové je příběhem rodiny, kterou dějiny jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Čtenář sleduje příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke 20 letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A také naděje, že se nakonec přece jen shledají. Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do ústavu, kde se vychovávají komunistické kádry. Jejich osudy se pak protnou, ale jinak, než si obě představovaly.

Mornštajnová patří k čtenářsky nejúspěšnějším současným českým autorům. Napsala romány Slepá mapa, Hotýlek, Hana a Tiché roky. Poslední z nich zvítězil v roce 2019 ve čtenářské anketě Kniha roku.

Čtení v kobce číslo 17 na Hořejším nábřeží se bude konat každý první čtvrtek v měsíci, vždy od 18:00. Vstup bude zdarma, nutná ale bude rezervace místa. Po přibližně půlhodinovém předčítání z knihy bude následovat debata, případně autogramiáda. Čtení má scénář štafety, kdy si osobnosti budou předávat pomyslnou štafetu čtení.

Reklama

Doporučované