Hlavní obsah

Ostrava opět prodlouží bezplatné využití sdílených kol

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Ostrava ve spolupráci se společností Nextbike znovu prodloužilo možnost bezplatného využití sdílených kol. Zdarma půl hodiny zůstanou lidem k dispozici až do konce dubna, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Článek

Město poprvé bezplatnou výpůjčku z 15 minut na 30 minut protáhlo v březnu. V období nouzového stavu tak lidem chtělo usnadnit například cestu do zaměstnání, obchodu či lékárny. Změna byla zatím platná do 18. dubna, nyní se město dohodlo na jejím prodloužení.

V 15 městských obvodech je v celkem 280 stanicích k dispozici 900 kol, která jsou pravidelně dezinfikována. I přesto město doporučuje, aby uživatelé měli vlastní rukavice.

„Z čísel, která máme k dnešnímu dni k dispozici, je zřejmé, že se kola využívají. V březnu bylo chladno, ale s hezčím počasím narůstá počet výpůjček a také se prodlužuje doba, po kterou jsou kola v permanenci. Na začátku března se jednalo o 1000 výpůjček za den, aktuálně jsme na zhruba 2500,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Zatímco náklady za první měsíc bezplatné třicetiminutové výpůjčky si rozdělilo město a Nextbike stejným dílem, o náklady za následující necelé dva týdny se postará provozovatel a po městu nebude požadovat žádnou finanční spoluúčast.

Od spuštění systému 2. března bylo 68 553 výpůjček. „V posledních deseti dnech narostl nejen počet uživatelů sdílených kol, ale zvyšuje se také množství těch, kteří využívají nabídku celých 30 minut zdarma. Častěji dochází k přejezdům mezi městskými obvody, což naznačuje, že kola zákazníci používají jako alternativu k městské hromadné dopravě,“ uvedla Vojkovská. Podle ní s hezkým počasím i postupným rozvolňováním karantény narostl také počet výpůjček nad hodinu.

Reklama

Doporučované