Hlavní obsah

Ostrava si vezme úvěr 1,8 miliardy korun, úrok můžete závidět

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostrava si vezme úvěr od České spořitelny, která městu předložila ekonomicky nejvýhodnější nabídku. Městu mají peníze pomoci financovat významné investiční akce naplánované až do roku 2023.

Článek

Rada města v červenci vyzvala k předložení nabídek čtyři banky a všechny byly ochotny městu úvěr poskytnout. Podle primátora Tomáše Macury (ANO) je to signálem toho, že město je pro banky důvěryhodným partnerem s dobrou ekonomickou kondicí. Přijetí úvěru ve středu schválili městští zastupitelé.

„Peníze z výhodného úvěru pomohou nejen s financováním významných investičních akcí a s jejich rychlou realizací, ale v návaznosti na to také s posílením ekonomiky utlumené epidemií covidu-19. Získali jsme naprosto unikátní podmínky. Většina nabídek se v případě fixní roční úrokové sazby pohybovala okolo jednoho procenta,“ řekl Macura. Město se nakonec dostalo ještě níže, když od České spořitelny získalo roční úrokovou sazbu ve výši 0,76 procenta, která bude neměnná po celou dobu trvání úvěru, tedy do konce roku 2030.

„Úvěr je velmi výhodný i s ohledem na fakt, že v průběhu následujících let se očekává postupné zvyšování úrokových sazeb,“ uvedl Macura. Město chystá v následujících letech několik velkých investic, s jejichž financováním mu pomůže právě úvěr. Jde například o dokončení přestavby někdejších jatek, výstavbu podzemního parkoviště u nových objektů univerzity nebo novostavbu domova pro seniory.

Úvěr si město vezme na 11 let. V letošním roce chce vyčerpat 570 milionů korun, z toho až 150 milionů může být určeno na předfinancování dotačních projektů. V příštím roce by Ostrava čerpala 740 milionů, v roce 2022 celkem 300 milionů a v roce 2023 posledních 190 milionů korun. Roční úhrn splátek nově přijatého úvěru v letech 2021 až 2023 bude ve výši 150 milionů korun a následné roční splátky do konce splatnosti, tedy do roku 2030, budou ve výši zhruba 171 milionů korun.

Ostravě se v posledních letech podařilo snížit zadluženost města. Dluh kulminoval v roce 2013, kdy dosahoval zhruba 6,6 miliardy korun. Od té doby se snižuje a nyní je to méně než dvě miliardy korun. Zastupitelé města dnes schválili i záměry dvou městských obvodů, které si chtějí vzít úvěr. Moravská Ostrava a Přívoz plánuje úvěr 50 milionů korun, Slezská Ostrava 200 milionů korun.

Reklama

Doporučované