Hlavní obsah

Ostravská galerie nabízí v době epidemie a restrikcí on-line program

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Ostravská Galerie výtvarného umění (GVUO) nabízí v době epidemie a restriktivních opatření on-line program. Jeho součástí jsou virtuální prohlídky, on-line vernisáž či přednášky různých osobností na různá témata.

Článek

„Galerie, která letos oslaví 95. výročí od založení, navíc každý týden zveřejňuje nový tip na domácí tvoření. Zájemci si tak mohou vyzkoušet například vyšívanou kresbu nebo koláž na téma Tajuplný ostrov,“ řekla mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová. Podle ní on-line varianty většiny doprovodných programů zůstanou součástí programové nabídky GVUO i po otevření galerií.

„Pro veřejnost stále pracujeme v on-line prostoru, který rozšiřujeme o nové aktivity. Na začátku března jsme si například poprvé vyzkoušeli formát on-line vernisáže, jejíž záznam si můžete pustit na youtube kanálu GVUO. Na webových stránkách jsme nedávno zveřejnili virtuální prohlídky výstav Václava Rodka a Václava Brožíka a v dubnu také odvysíláme jejich komentované prohlídky,“ řekl ředitel galerie Jiří Jůza. Doplnil, že ani tento měsíc nebudou chybět pravidelné přednášky o ostravských umělcích od Gabriely Pelikánové a o životě ve středověku od historika Marka Zágory.

Podle Lukáše Curyla, náměstka moravskoslezského hejtmana, nic z toho samozřejmě živé umění nemůže nahradit. „Přesto jsem přesvědčený, že nás všechny tyto nové zkušenosti budou provázet i v budoucnu. Možná by se dalo říct, že díky koronaviru dostala kultura nový rozměr, který může být v mnohém obohacující. Důležité hlavně je, aby umělci i nadále tvořili a nabízeli naší společnosti hluboké umělecké zážitky,“ řekl.

Sociální sítě se podle Šrubařové v období pandemie staly hlavním komunikačním kanálem GVUO. Galerie svou komunikaci zaměřila především na virtuální prezentaci sbírkového fondu. Například v souvislosti s výstavou kreseb Václava Brožíka každé úterý na facebooku GVUO představuje jednu z jeho deseti maleb, o které pečuje. Na twitterovém účtu pak prostřednictvím uměleckých děl ze své sbírky připomíná výročí známých výtvarných umělců.

„Mezi oblíbené on-line aktivity patří Serafínovy tipy na tvoření, které GVUO zveřejňuje každý čtvrtek na facebooku. Serafín je lachtan, jehož plastiku od sochaře Jana Laudy máme na schodišti v Domě umění,“ řekla mluvčí. Lachtan se stal symbolem edukačního oddělení a zároveň průvodcem dětí po sbírce GVUO. Ve zveřejňovaných tipech inspiraci čerpají i učitelky a učitelé pro distanční výuku ve školách a výtvarných kroužcích.

Reklama

Doporučované