Hlavní obsah

Středula: ČSSD si musí poradit sama, do politiky se nechystám. Kandidaturu na prezidenta ale nevyloučil

Výzva s Josefem Středulou: O politických ambicích i kritice vlády Andreje Babiše.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další protivládní protesty s možnou účastí odborářů, zvažovaná prezidentská kandidatura i rostoucí tlak v rámci kampaně „Konec levné práce“. Témata Výzvy s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou.

Článek

Vláda Andreje Babiše v poslední době zvyšovala důchody, minimální mzdu, rodičovský příspěvek a dělala kroky, které její kritici označují za populismus. Podle předsedy ČMKOS jsou taková opatření pozitivní. Přesto Josef Středula míní, že by premiér měl zvážit rezignaci, pokud se dál rozrostou kauzy kolem jeho trestního stíhání.

Podle odborového lídra ale Andrej Babiš nejednal „příliš silně“ při rozhovorech s prezidentem Milošem Zemanem v souvislosti s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

„V rámci té situace kolem jmenování a nejmenování (ministra kultury) si myslím, že se neprojevuje tímto způsobem. Při jiných jednáních si myslím, že je schopen takto se projevovat,” řekl předseda ČMKOS. Dodal, že Babiše zná už dlouho a již jako ministr financí se jako silný projevoval.

Právo demonstrovat

Nedávné protesty, které vyvrcholily demonstrací téměř tří set tisíc lidí na pražské Letné, šéf odborářů považuje za projev fungující demokracie. Na další shromáždění proti Babišově vládě, plánované na listopad spolkem Milion chvilek, se sám nechystá. Ani jeho odborová centrála zatím nezvažuje organizovanou účast.

„Pro nás je účast odborářů naprosto přirozená, pokud to zváží a půjdou na takovou demonstraci, mají na to plné právo a je to jejich svobodné rozhodnutí,” řekl a dodal, že oceňuje, když jsou lidé aktivní a účastní se takových protestů.

Do politiky zatím ne

Dlouhá léta byla pro odboráře přirozeným politickým spojencem ČSSD. Středula před volbami do europarlamentu stranu veřejně podpořil a ve Výzvě hodnotí i propad jejích volebních preferencí.

„Začíná se opakovat historie jiné politické strany. ODS byla ve stejné situaci, kdy šla na úplné dno. U ČSSD to jsou sice jiné důvody, ale dostává se do podobné situace. Je na nich, jakou zvolí cestu z té krize. Můžu jim jen přát, ať to všechno zvládnou,” řekl.

Možnost vstoupit do politiky jako nový lídr levice zatím odmítá: „Status nestraníka je pro mě velmi důležitý, takže taková situace nemůže nastat. Neříkám, co bude v budoucnu, to bych si ani nedovolil. Ale ve výhledu dvou až tří let rozhodně nic takového neplánuji.”

Středula loni v dubnu podruhé obhájil post předsedy ČMKOS a v roce 2022 chce do čela největší odborové centrály kandidovat znovu.

O tom, že si odborový předák připravuje cestu pro politickou dráhu, v minulosti mluvil například premiér Andrej Babiš. Například loni v září prohlásil, že „stále dělá kampaň na prezidenta“. Podle Středuly je to od předsedy vlády „ocenění dobré práce odborů“. Ve Výzvě ale potvrdil, že kandidaturu na hlavu státu v budoucnosti nevylučuje.

Co dalšího odbory chystají v rámci své kampaně Konec levné práce? Zatlačí na vládu kvůli zvyšování platů a zkracování délky pracovní doby? A neohrožují požadavky odborů růst ekonomiky?

Podívejte se na celý rozhovor s Josefem Středulou v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované