Hlavní obsah

Odbory chtějí další růst minimální mzdy. Na 15 tisíc korun měsíčně

Odbory chtějí další růst minimální mzdy. Na 15 tisíc korun měsíčně.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje pro příští rok navýšení minimální mzdy o 1650 korun na 15 tisíc korun. O částce začne vyjednávat s vládou.

Článek

Záměr oznámil na tiskové konferenci předák největší odborové centrály Josef Středula. Minimální mzda se zvedala naposledy v lednu, a to o 1150 na 13 350 korun. Proti rychlému růstu nejnižšího výdělku se stavějí zaměstnavatelé. Přidání projedná tripartita.

Minimální mzdu, kterou pobírá asi 150 tisíc lidí, zvyšuje vláda svým nařízením. V posledních letech to dělá každoročně vždy od ledna. Od roku 2014 do letoška se nejnižší výdělek zvedl o 4850 korun, tedy zhruba o 60 procent. Rostl tak výrazně rychleji než ostatní mzdy.

S nejnižším výdělkem se upravuje i zaručená mzda. Představuje nejnižší odměnu, na kterou má pracovník podle odbornosti a složitosti práce nárok. Letos se pohybuje mezi 13 350 a 26 700 korun. Podle požadavku odborů by měla od ledna činit 15 000 až 30 000 korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) před pár dny řekl, že takový růst mezd jako v minulých letech kvůli zpomalování ekonomiky neočekává.

Reklama

Doporučované