Hlavní obsah

Ostuda jménem Özil nebo pochybný VAR. Angličan nekompromisně bilancuje

O popularitě Mesuta Özila by se dalo dlouhodobě pochybovat. Ostudné chování během koronakrize situaci německého záložníka Arsenalu s oslnivým příjmem ještě více zhoršilo.

Reklama

Článek

V Premier League je ročník 2019/2020 minulostí. I když někteří jedinci a kluby by si jistě přáli, aby se býval neodehrál nebo nedohrál, budeme si ho dlouho pamatovat. A to nejen kvůli koronavirem vynucené přestávce.

„Pro mě je osobností sezony Marcus Rashford z Manchesteru United za mimořádný počin mimo hřiště, kdy spolufinancoval školní obědy pro děti a prosadil pokračování této pomoci proti londýnské vládě. Případně bych to ocenění spojil s Jordanem Hendersonem z Liverpoolu, a to nejen za to, jak vedl hráčskou finanční pomoc v období koronakrize,“ říká v novém, bilančním díle Angličana Karel Häring, zakladatel a šéfredaktor časopisu Football Club.

Ten se spolu s Jindřichem Šídlem a hostitelem podcastu Jiřím Hoškem shodl na tom, že zvlášť v dnešní době potřebujeme hráče, kteří budou společenskými vzory. Podle Šídla jsme ale během koronavirové izolace zažili několik případů, kdy se naopak hráči Premier League zachovali ostudně.

Za jeden velký společenský „antivzor“ označil autor Šťastného pondělí a zarytý fanoušek Arsenalu německého záložníka Gunners Mesuta Özila, který na vypuknutí pandemie s nebývalými dopady na celou komunitu reagoval slovy, že si na svůj plat ve výši 350 000 liber týdně rozhodně nenechá sáhnout.

„Özil bych vzal ‚za flígr‘ a posadil do prvního letadla jakýmkoliv směrem,“ vzkázal na adresu nejspíš nejdražšího nehrajícího hráče světa Jindřich Šídlo.

Anketa Angličana

1) Největší událost nebo postava ročníku

2) Největší zklamání ročníku

3) Nejlepší hráč ročníku

4) Nejlepší trenér ročníku

5) Skokan roku

Jiří Hošek pravidelné i nepravidelné přispěvatele Angličana požádal o zodpovězení 5 anketních otázek vztahujících se k právě skončenému ročníku Premier League. Sám považuje kromě výkonů a výsledků svého oblíbeného Tottenhamu za největší zklamání používání systému VAR a způsob, jakým ho někteří rozhodčí berou coby alibi.

„Nemám rozhodně pocit, že by se v anglické nejvyšší soutěži zvýšil subjektivní pocit sportovní spravedlnosti. Kromě milimetrových ofsajdů a neochoty sudích chodit na kontrolu k monitoru mě šokovalo množství neudělených červených karet po likvidačních faulech, které VAR nechtěl řešit.“

Luděk Mádl, Seznam Zprávy

1) Největší událost nebo postava ročníku: Restart a titul Liverpoolu po 30 letech.

2) Největší zklamání ročníku: Arsenal FC… no i když… čekal jsem to… přesto. :-))

3) Nejlepší hráč ročníku: Pierre-Emerick Aubameyang.

4) Nejlepší trenér ročníku: Jürgen Klopp.

5) Skokan roku: Sheffield United.

Podle Martina Vaita je událostí roku jednoznačně titul Liverpoolu se zvláštním zřetelem na podíl německého kouče Jürgena Kloppa.

„Je skvělé, že čekání na titul ukončil zrovna tento tým Reds. I pro neutrální diváky nebo fanoušky, kteří ke klubu chovají přirozenou animozitu, je těžké vypíchnout moment, jímž by si trenér, realizační tým či hráči mohli někoho znechutit. Navzdory tomu to ale vůbec neznamená, že je proto Liverpool beztvará, gigantická mašina na laciné sbírání lajků jako celá řada ostatních klubů,“ myslí si expert iSport.cz.

Martin Vait, iSport.cz

1) Největší událost nebo postava ročníku: Jednoznačně Jürgen Klopp a titul Liverpoolu.

2) Největší zklamání ročníku: Arsenal nebo Manchester United už do této kategorie dávno nespadají, u nich se neschopnost využít potenciál očekává. Nejvíc mě proto zaskočila stagnace Tottenhamu a vyhazov Mauricia Pochettina.

3) Nejlepší hráč ročníku: Trent Alexander-Arnold.

4) Nejlepší trenér ročníku: Po Jürgenu Kloppovi určitě trenér Sheffieldu United Chris Wilder s asistentem Alanem Knillem.

5) Skokan roku: Skvělou práci dlouhodobě odvádějí Nuno Espírito Santo (Wolves) i Sean Dyche v Burnley. Výrazně výš než v sezoně 2018–19 se ale dlouho držel i Leicester vedený Brendanem Rodgersem, který se snad konečně oprostil od nálepky fotbalového Davida Brenta.

„Trenér a fotbalisté samotní jsou osobnosti, které mají názor a na kterých je vidět sepětí s klubem, komunitou i celým městem. Zvlášť v pohnuté době brexitu a koronaviru, přičemž obě události na město doléhají obzvlášť těžce. Není divu, že Liverpool naposledy ovládl anglickou ligu v posledních letech vlády Margaret Thatcherové a znovu teď – klub i město jsou nejsilnější, když jsou spolu zajedno navzdory složitým podmínkám,“ dodává Martin Vait.

Pavel Jahoda, web ČT Sport

1) Největší událost nebo postava ročníku: Rozhodně Liverpool.

2) Největší zklamání ročníku: Výkony dua Arsenal, Tottenham. Kdyby všichni psali Arsenal a Tottenham, klidně může být Everton.

3) Nejlepší hráč ročníku: Kevin de Bruyne.

4) Nejlepší trenér ročníku: Jürgen Klopp.

5) Skokan roku: Sheffield United a Tomáš Souček (tím, jak vlétl do soutěže a ukázal za půl roku, že na Premier League bez potíží má).

Jan Suchan, Český rozhlas

1) Největší událost nebo postava ročníku: Koronavirus a jeho následky –⁠ nic takového se ještě v historii nestalo, na to je i suverénní titul Liverpoolu krátký, to už se v historii stalo, ale je to v závěsu…

2) Největší zklamání ročníku: Celý severní Londýn.

3) Nejlepší hráč ročníku: Virgil van Dijk.

4) Nejlepší trenér ročníku: Jürgen Klopp následovaný Chrisem Wilderem.

5) Skokan roku: Sheffield United.

V Angličanovi se jinak skládala pocta Davidu Silvovi, který se rozloučil s anglickým fotbalem a dresem Manchesteru City s bilancí 4 titulů v Premier League, 2 FA Cupů a 5 vítězství v ligovém poháru. Jiří Hošek a Jindřich Šídlo si vyměnili několik uštěpačných poznámek, když přišla řeč na belgického stopera Jana Vertonghena, který odchází po 8 letech z Tottenhamu.

Karel Häring, Football Club

1) Největší událost nebo postava ročníku: Marcus Rashford za mimořádný počin mimo hřiště. Případně bych to spojil s Jordanem Hendersonem.

2) Největší zklamání ročníku: Ááááársenal. :-)

3) Nejlepší hráč ročníku: Kevin de Bruyne.

4) Nejlepší trenér ročníku: Jürgen Klopp.

5) Skokan roku: Sheffield United.

Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

1) Největší událost nebo postava ročníku: Jürgen Klopp a Liverpool obecně.

2) Největší zklamání ročníku: Arsenal.

3) Nejlepší hráč ročníku: To nevím.

4) Nejlepší trenér ročníku: Jürgen Klopp.

5) Skokan roku: Sheffield United.

Jiří Hošek, Seznam Zprávy

1) Největší událost nebo postava ročníku: První titul LFC po 30 letech, kterému nezabránil ani covid-19.

2) Největší zklamání ročníku: Tottenham a pro mě osobně odvolání Mauricia Pochettina. Velké zklamání pro mě byl také VAR a jeho používání, hlavně řada červených karet, které měly být uděleny a nebyly.

3) Nejlepší hráč ročníku: Kevin de Bruyne.

4) Nejlepší trenér ročníku: Jürgen Klopp a mezi „zbytkem světa“ sheffieldský Chris Wilder.

5) Skokan roku: Všichni píší Sheffield United, tak já uvedu anglické mladíky deroucí se agresivně na výsluní.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel, výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každý týden na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované