Hlavní obsah

Osud giganta Evergrande je v mlze. Milionům Číňanů nezbývá než čekat

Foto: Profimedia.cz

O čínské realitní bublině se poprvé mluvilo už v roce 2009. Jak tamní i celosvětový trh ovlivní krach developera Evergrande?

Reklama

Článek

Firmu Evergrande čeká řízený krach, myslí si šéf SZ Byznys Martin Jašminský. „Čínská vláda bude chtít utlumit dopad krachu na běžné občany, ale celou firmu nezachrání. Realitní trh ochlazovala už dlouho,“ říká v podcastu Stopáž.

Druhý největší čínský developer, společnost Evergrande, balancuje s dluhem přesahujícím 300 miliard dolarů na pokraji krachu. Investoři, experti i čínští klienti firmy teď s napětím sledují, zda případný pád giganta, který je zapojený i v jiných odvětvích čínské ekonomiky, nemůže vyvolat řetězovou reakci a paniku na finančních trzích. Evergrande se tak v titulcích začalo přezdívat „čínský Lehman“.

„Příměr s Lehman Brothers je taková novinářská zkratka, ale ne tak docela. Firma Evergrande v podstatě krachuje. Snaží se řešit svou finanční situaci, najala krizové manažery, vyjednává s věřiteli, ale krachuje,“ vysvětluje šéfredaktor byznysové redakce Seznam Zpráv Martin Jašminský v podcastu Stopáž.

Pokud firma nebude schopna zaplatit úroky z dluhopisů, je podle něj jasné, že je krach nevratný. „Při platbě úroků totiž stále existuje šance na nějakou restrukturalizaci – buď za účasti státu, nebo investorů,“ dodává Jašminský.

Zatímco s čínskými věřiteli Evergrande podle oficiálního prohlášení ze středy plánuje vyrovnání (detaily známé nejsou), zahraniční investoři na bližší informace nebo splacení úroků, které mělo proběhnout do čtvrtka, podle agentury Reuters čekali marně.

„Firma, kterou založil v roce 1996 Sü Ťia-jin, se svezla s neuvěřitelným realitním boomem, který v Číně posledních 20 let probíhá. Tamní města se rychle rozšiřovala, celý sektor nasával investice. Čínská společnost a obyvatelé bohatli, hlad po nemovitostech rostl a realitní trh se tak stal významnou součástí čínského HDP. O realitní bublině v Číně se začalo mluvit už někdy v roce 2009 – a komunistická vláda si rizika byla dobře vědoma, trh se snažila chladit,“ dodává šéfredaktor.

Otázkou je, do jaké míry se za krachující firmu bude chtít zaručit Peking. „V Číně je teď zhruba 1,5 milionu lidí, kteří investovali do bytů, které ještě nestojí, a samozřejmě chtějí své peníze zpátky. Těm drobným investorům v tuto chvíli nezbývá než čekat. Jsou samozřejmě znepokojeni, demonstrují před centrálou firmy, snaží se domoci svých peněz. Čínská vláda si určitě nepřeje, aby problémy této firmy přerostly v občanské nepokoje,“ říká Jašminský.

V jakých dalších odvětvích Evergrande podniká? Jaké vztahy teď panují mezi čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a zakladatelem Evergrande Sü Ťia-jinem? A proč má každý asijský miliardář svůj fotbalový klub? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované