Hlavní obsah

Osvětlenou novou páteřní sjezdovku bude mít Ještěd už na letošní zimu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Osvětlenou novou páteřní sjezdovku bude mít skiareál na Ještědu v Liberci už na letošní zimní sezonu. Práce na Nové Skalce za bezmála 17 milionů korun skončí zhruba za měsíc.

Článek

„Stavební práce jsme začali před letními prázdninami a měli bychom je dokončit, předpokládám, zhruba do poloviny října,“ sdělil ředitel skiareálu Jakub Hanuš.

Po minulé ztrátové sezoně, kdy mohl mít kvůli vládním protiepidemickým opatřením otevřeno jen jeden den, provozovatel skiaráelu na Ještědu původně avizoval, že letos žádné větší investice dělat nebude. Své rozhodnutí ale nakonec přehodnotil. „Pro nás produkt večerního lyžování byl tak klíčový, že jsme s vypětím všech sil sehnali financování, abychom to realizovali. Slibujeme si od toho, že se nám investice bude rychle vracet a vnímáme to jako takovou třešničku na dortu nové sjezdovky a produkt, po kterém tady všichni prahnou,“ dodal ředitel skiareálu.

Nová sjezdovka, dlouhá 1,5 kilometru, vznikla loni na podzim, dělníci ji odlesnili a provedli terénní úpravy, aby mohla být v provozu už na uplynulou lyžařskou sezonu. Osvětlená bude od nové sezony celá. Dosud byl na Ještědu osvětlený pro lyžování jen 380 metrů dlouhý svah označovaný jako sjezdovka F10.

Skiareál na Ještědu s devíti kilometry sjezdových tratí má od města pronajatá společnost TMR od prosince 2017 na deset let s opakující se desetiletou opcí. Budování osvětlení na Nové Skalce je součástí investice za 125 milionů korun, jejímž cílem bylo hlavně odstranit největší slabinu areálu, což jsou úzké tratě. Nová Skalka je široká až 45 metrů, předchozí Skalka měla jen deset metrů. Před minulou sezonou se rozšiřovaly také sjezdovky Slalomák a Liberecká i Beranova cesta. Projekt zahrnuje i vybudování nového zasněžování pro novou páteřní sjezdovku, podle Hanuše by ho chtěli dělat v příštím roce.

Reklama

Doporučované