Hlavní obsah

Otázka, která z vás udělá milionáře: Koupíte si byt 2+kk teď, nebo raději počkáte?

Bydlení v Česku zlevní, ale pokles cen nebude výrazný, uvádí studie ČBA.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bydlení v Česku zlevní, ale pokles cen nebude výrazný, předpokládá Česká bankovní asociace.

Článek

Čtyřletý mimořádný růst ceny bytů je u konce, předpokládá ve své nové studii Česká bankovní asociace. Je to vzhledem k odhadům velkých realitních kanceláří, makléřů či dalších lidí z oboru překvapivé konstatování. Bankéři jdou tak trochu proti proudu.

Pokles cen bytů ale nemá být podle ČNB nijak výrazný a především: naivní je očekávat, že by v dohledné době pominuly problémy s dostupností bydlení.

Dilema lidí, kteří nyní stojí před rozhodnutím, zda si koupit třeba i menší byt 2+kk a těžce se zadlužit, nebo zda počkat, nepříjemně pokračuje. Jistota je jedna: v milionových částkách se pohybovat budeme i nadále.

Aby se situace rychle změnila, musel by přijít mimořádný otřes: dramatický růst příjmů lidí, kteří o bydlení uvažují, nebo něco, co by připomnělo realitní krizi z roku 2008.

„Pro odhad budoucího možného vývoje je nezbytná analýza historických dat. Lze z ní usuzovat, že v současnosti Česko zažívá od svého vzniku již třetí vlnu intenzivního růstu cen bydlení,“ cituje agentura ČTK autora studie, externího analytika ČBA Tomáše Somogyie.

První vlna zdražování nastala mezi lety 2000 a 2004 po vstupu Česka do Evropské unie. Ceny bytů v tomto období podle studie vzrostly o 86 procent v mimopražských regionech a v hlavním městě zhruba o tři čtvrtiny. Ve druhé vlně, která přišla v letech 2006 až 2008, vzrostly nabídkové ceny bytů mimo Prahu o 64 procent, v Praze o 56 procent. „Vývoj v posledním období od roku 2014 do současnosti přinesl třetí vlnu růstu cen. Svůj podíl zde sehrály i nízké úrokové sazby. Nabídkové ceny bytů vzrostly mimo Prahu o 43 procent, v Praze o 55 procent. Je zřejmé, že vždy rok po dosažení pomyslných cenových vrcholů následoval mírný pokles cen,“ doplnil hlavní poradce ČBA Vladimír Staňura.

Podle údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group v Praze stouply ceny nových bytů za poslední čtyři roky zhruba o 90 procent.

Anketa

Jak bydlíte?
Ve vlastním (domě, či bytu)
70,8 %
V nájmu
25 %
Jinak
4,2 %
Celkem hlasovalo 11855 čtenářů.

Ceny bytů jsou teď v některých lokalitách na absolutním vrcholu. Makléři ale upozorňují, že investice do bytu je dlouhodobá. „Koupit nyní byt za pět milionů se může zdát nesmyslné, ale dlouhodobě se taková investice vyplatí,“ řekl Seznamu majitel Remaxu David Krajný.

Dlouhodobým problémem, který nahrává růstu cen, je neuspokojená poptávka kvůli nízkému počtu volných a cenově dostupných bytů. Problémem je velmi nízký počet vydaných stavebních povolení, zejména v Praze.

Údaje z největšího realitního serveru v Česku, sReality, ukazují, že lidé se rozhodli v menší míře nabízet byty na prodej a raději je dávají do nájmu. I studie ČBA uvádí, že lze předpokládat, že v následujících letech se bude v Česku zvyšovat podíl nájemního bydlení. „Zejména mladší část populace bude před hypotečními úvěry favorizovat flexibilnější nájemní bydlení. A to i za cenu toho, že se při srovnatelných až lehce vyšších měsíčních nákladech okrádají o budoucí vlastnictví nemovitého aktiva,“ dodal Somogyi.

Reklama

Související témata:

Doporučované