Hlavní obsah

Oteplilo se a vypukly požáry. Hasiči vyjížděli i do lesa Medvídka Pú

V Británii hořelo hned na třech místech, kvůli rekordně teplým dnům.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Historicky nejteplejší den si v Británii vybral svoji daň. Tamní hasiči zasahovali hned u tří velkých přírodních požárů.

Článek

Hasiči ve Velké Británii od začátku týdne bojovali hned se třemi velkými požáry napříč celou zemí. Ten nejrozsáhlejší se rozhořel na severu Anglie v yorkshirských bažinách, píše CNN.

Hasiči už identifikovali příčinu požárů – je jím rekordní teplo, které v kombinaci s extrémně vysušenou vegetací a zemí napomohlo rychlému šíření plamenů.

V úterý dokonce v Británii padl historický rekord, meteorologové na jihozápadě Londýna naměřili 21,2 °Celsia. Na začátku února se přitom teploty pohybovaly pod bodem mrazu.

Plameny z bažiny podle svědků dosahovaly výšky až dvou metrů, píše server The Guardian. V noci z úterý na středu se rozšířily na plochu 1,5 čtverečních kilometrů. Podle svědků se navíc nebezpečně přibližovaly k cestám a domům. Lidé na sociálních sítích požár popisovali jako něco, co ještě nikdy neviděli, plameny podle nich byly „apokalyptické“.

Další požár hasili hasiči ve Skotsku, kdy začalo hořet v parku nedaleko hlavního města Edinburgu, plameny přitom byly vidět i ve městě.

Třetí velký požár se rozhořel na západě Sussexu, v lese, ve kterém se odehrávaly příběhy Medvídka Pú z knihy Alana Alexandera Milneho, píše server BBC.

Reklama

Doporučované