Hlavní obsah

Otevření D1 se plánuje „bez větší slávy“. S účastí premiéra se však počítá

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Modernizace dálnice D1 bude na konci příštího týdne dokončena, ale most přes potok Šmejkalka se bude rekonstruovat až dodatečně.

Reklama

Slavnostní ukončení rekonstrukce D1 se patrně odehraje příští víkend u Velkého Beranova. Právě tam proběhnou poslední dokončovací práce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ředitelství silnic a dálnic se v předvolebním čase připravuje na ukončení mnohaleté modernizace D1. Slavnostní zprovoznění by se mělo odehrát příští víkend, ale přesný termín zatím není ještě definitivně určen. Podle generálního ředitele Radka Mátla přichází v úvahu buď pátek 1. října odpoledne, nebo sobota 2. října ráno. Podle posledních informací je ale pravděpodobnější druhá varianta.

Bude záležet na tom, jak rychle se podaří dokončit a „sklidit“ poslední rekonstruované úseky. Z původních 160 modernizovaných kilometrů v samém finále zbyly tři v celkové délce přes 30 kilometrů: Koberovice-Humpolec, Velký Beranov-Měřín a Devět křížů-Ostrovačice.

K tomu je třeba připočíst ještě dodatečnou opravu betonu na 66. kilometru dálnice (úsek Soutice-Loket), která probíhá poté, co ŘSD špatnou kvalitu nového povrchu reklamovalo u zhotovitele, společnosti Eurovia.

Momentálně to vypadá, že jako úplně poslední bude v závěru příštího týdne dokončen úsek Velký Beranov-Měřín. A právě u Velkého Beranova na Jihlavsku by se mělo i za účasti některých politiků odehrát oficiální završení modernizace. A to prakticky hned, jak silničáři opustí vozovku.

ŘSD prý ale nepočítá s žádnou opulentní akcí, jen s krátkou tiskovou konferencí. „Proběhne to bez nějaké větší slávy,“ uvádí Mátl.

Kdo všechno se akce týden před volbami zúčastní, není podle ŘSD ještě jasné. „Předpokládám ale, že tam bude pan ministr dopravy a pan premiér,“ sdělil šéf ŘSD. Jestli bude vedle vládních činitelů přizván i někdo z opozičního tábora, nevěděl. „Já to řeším jen po stavební stránce. Kdo tam bude účasten a kdo tam bude co říkat, to už jde mimo mě,“ sdělil Mátl.

Otevření dálnice jen s úzkým okruhem účastníků posléze potvrdil ministr dopravy Karel Havlíček. A to s tím, že se kromě něj akce zúčastní už jen premiér Andrej Babiš a právě šéf ŘSD Mátl.

„Nebude to nijak pompézní. Chci to udělat skromnější, žádná show, žádné stříhání pásek, jen fakta a čísla,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Havlíček.

Ukončení modernizace bylo původně plánováno až na polovinu října. ŘSD po dohodě se stavebními firmami práce uspíšilo, aby se vše stihlo ještě před volbami. Urychlení se silničáři vyjednal právě ministr dopravy.

I po ukončení modernizace budou stavební firmy kolem D1 pracovat. Třeba na ekoduktech, tedy přechodech pro zvířata, ŘSD ale slibuje, že se to obejde bez uzavírek.

Dopravní omezení lze přesto čekat, až se začne (patrně v druhé polovině příštího roku) opravovat dálniční most Šmejkalka nedaleko Prahy. Tato akce byla totiž z modernizace vyjmuta. Další dva menší mosty zůstaly neopraveny na Vysočině u obce Měšín, jak nedávno upozornily Seznam Zprávy.

Šéf ŘSD Radek Mátl upozorňuje řidiče, že krátkodobá omezení budou na dálnici i v budoucnu.

„Řidiči musí počítat s tím, že i po ukončení modernizace D1 bude pokračovat údržba dálnice a některé opravy – třeba svodidel a dopravního značení. Bez toho to prostě nejde,“ zdůrazňuje ředitel Mátl.

Reklama

Doporučované