Hlavní obsah

Otevření lahví se Svatomartinským vínem se blíží. Jak má letos chutnat a kam až sahá jeho historie?

Otevření láhví Svatomartinského vína se blíží.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Datum 11. listopadu se v České republice pojí se jménem Martin. Nejenže v tento den slaví svátek, podle pranostiky má ale také napadnout první sníh. Svatý Martin je v neposlední řadě i patronem vína.

Článek

Jedenáctý listopadový den pro vinaře znamená jediné – otevření prvních lahví Svatomartinského vína. V českých domácnostech se pak tato tradice pojí se zvykem příprav slavnostního oběda, v němž nesmí chybět hutná polévka zvaná kaldoun a především pečená svatomartinská husa.

Stanislav Rudolfský, vinař z Kutné Hory, přibližuje historii vzniku tradičního vína, která sahá až do poloviny 18. století. Období svatého Martina se pojí s uzavíráním smluv mezi sedláky a měšťany spolu s vinaři, jejichž řemeslo bylo v té době mnohem rozšířenější, než je dnes. A právě v den 11. listopadu se ochutnávalo první víno, na jehož základě se rozhodlo o uzavření smlouvy.

„Ten, kdo chce dnes prodávat Svatomartinské víno, tak musí splnit určité parametry, které jsou jasně nastaveny Vinařským fondem. Mimo jiné, každé víno, které je uváděno do oběhu, musí být ochutnáno degustátory, a ta pravidla jsou jasná: Vína musí být skutečně svěží, čistá, bez vady a nedostatku, která odpovídají ročníku. Letos to musí být plná vína, protože cukernatosti bylo opravdu mnoho,“ shrnuje jen pár základních požadavků na Svatomartinské víno Rudolfský.

Jak moc náročná je výroba Svatomartinského vína a kolik lahví se letos vyrobí? To, i mnoho dalšího, zjistíte v úvodním videu.

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované