Hlavní obsah

Otevření Valdštejnova muzea v Jičíně se zúčastnily stovky lidí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Stovky lidí dnes přišly na slavnostní otevření interaktivního muzea věnovaného Albrechtu z Valdštejna. Soukromé muzeum je v historickém centru Jičína, součástí je také mincovna nebo část věnovaná architektuře z jeho éry.

Článek

ČTK to dnes řekl spolumajitel muzea Tomáš Frýba. Muzeum, které provozuje společnost Valdštejnovo muzeum, je v historickém domě č. 76, vznikalo pět let a vyšlo na zhruba čtyři miliony korun bez započtení částky na zakoupení historického objektu.

„Na slavnostní zahájení Valdštejnova muzea a mincovny přišly stovky lidí, zájmem jsme velmi potěšeni, nečekali jsme to. Návštěvníci zde naleznou i mincovnu Albrechta z Valdštejna a mohou si také vyrazit vlastní mince. Naleznou tu i spoustu informací ohledně jeho života,“ řekl ČTK Frýba.

Muzeum má otevřeno denně od 9:00 do 17:00, v pátek a v sobotu v rámci prodloužených víkendů nabízí od 20:00 večerní komentované prohlídky.

Vstup do muzea je ze dvora, kde funguje kavárna. V přízemí je mincovna se dvěma replikami mincovních strojů, v prvním patře si mohou návštěvníci prohlédnout vystavené mince, které se za Valdštejna v Jičíně razily, nebo horoskopy či architekturu z jeho doby. Podle zástupců muzea ražba mincí je v Jičíně doložena od roku 1626 do smrti Valdštejna v roce 1634. V historickém domě, kde muzeum je, se ale nerazily.

Muzeum v budoucnu plánuje expozici rozšířit o téma třicetileté války, během které prožil Valdštejn svůj největší vzestup, a také o pořádání workshopů a dalších akcí.

Muzeum je interaktivní, aby bylo zajímavé pro rodiny s dětmi. Muzeum si lidé mohou prohlédnout sami i s průvodcem nebo s mobilní aplikací.

Český šlechtic a vojevůdce Albrecht z Valdštejna patřil ve své době mezi nejvlivnější evropské osobnosti. Narodil se 14. září 1583 v Heřmanicích u Jaroměře. V roce 1625 byl jmenován vrchním velitelem císařské armády a povýšen na vévodu frýdlantského. Jičín se stal centrem jeho frýdlantského vévodství a během jeho působení ve městě a okolí vznikla řada staveb. V roce 1634 byl prohlášen za zrádce a 25. února 1634 zavražděn v Chebu.

Reklama

Doporučované