Hlavní obsah

Otevřete hranice, žádají Merkelovou její vlastní poslanci z příhraničí

Foto: Profimedia.cz

Spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU) podle mínění Němců svou roli během koronakrize zvládá velmi dobře.

Reklama

Rozdělení rodin, potíže pro pendlery, kolaps zásobování. Těmito argumenty apeluje devět poslanců CDU na vládu, aby opatření na hranicích zmírnila. Před dnešním jednáním to ale vypadá, že do 10. května žádné uvolňování nenastane.

Článek

Německá média se před dnešním jednáním Angely Merkelové s ministerskými předsedy 16 spolkových zemí vzácně shodují na tom, že se kancléřka ohledně pokračování návratu k normálu chystá spíš šlápnout na brzdu. „Omezení kontaktu mezi lidmi, které platí zatím do 3. května, se určitě prodlouží přinejmenším do 10. května,“ vyhlásil dopředu šéf úřadu kancléřky a ministr Helge Braun pro RTL a n-tv.

Podle Die Weltu se lidé v Německu před týdnem a půl, kdy se mohly znovu otevřít první obchody, trochu namlsali a teď budou muset na další větší rozvolňovací krok ohledně opatření proti šíření nového typu koronaviru počkat. Je pravděpodobné, že dnešní odpolední schůzka na spolkovém kancléřství bude spíš poradní a nevzejdou z ní nová, dalekosáhlá rozhodnutí.

Bundesliga má přednost před dětmi?

Podle televize ARD je nepravděpodobné, že by padlo rozhodnutí týkající se otevírání vzdělávacích institucí nebo restaurací, které kromě možnosti koupit si jídlo s sebou zůstávají uzavřené. Nejspíš až 6. května pak padne rozhodnutí o opětovném zahájení nejvyšší německé fotbalové soutěže, kde se počítá se „zápasy duchů“ před prázdnými tribunami.

Dolnosaskému premiérovi Stephanu Weilovi (SPD) připadají úvahy ohledně bundesligového restartu nepatřičné. „To necháme znovu odstartovat Bundesligu, když nemáme zatím vůbec žádnou perspektivu pro naše děti,“ utrousil Weil v ARD. V Rundfunk Berlin-Brandenburg mu přitakal i jeho stranický kolega Dietmar Woidke, který stojí v čele braniborské zemské vlády. „Máme zavřená hřiště, zavřené školy, ale Bundesliga se bude znovu hrát? To fakt nejde dohromady.“

Co se týče vzdělávání dětí, spolková ministryně školství Anja Karliczeková (CDU) nepočítá podle agentury DPA s tím, že by se školy rychle vracely do běžného provozu. „Výjimečná situace potrvá až do dalšího školního roku,“ uvedla Karliczeková s tím, že dokud velká část obyvatelstva nebude proti novému SARS-CoV-2 očkována, budou se německé děti vzdělávat kombinací prezenčního studia a digitálního vyučování. Aby se dohnala zameškaná látka, umí si Karliczeková představit letní vzdělávací tábory, které by ale samozřejmě byly zcela dobrovolné.

Podle političky CDU jsou ale v přístupu ke vzdělávání možné regionální odchylky. Vícerychlostní rozvolňování opatření by se ostatně podle některých ministerských předsedů mohlo týkat i dalších tematických oblastí. Podle premiéra Severního Porýní-Vestfálska Armina Lascheta (CDU) ale musí v klíčových otázkách panovat jednota.

Poslanci z pohraničních regionů se bouří

Merkelová a spol. mají podle Der Spiegelu na stole také dopis devítky křesťanskodemokratických zákonodárců z příhraničních okrsků na západě a jihozápadě Německa, kteří protestují proti uzavřeným hranicím.

Podle signatářů, mezi nimž je nejznámější jméno místopředsedy poslaneckého klubu CDU Andrease Junga, současný režim na hranicích znemožňuje společný život příhraničních regionů Německa, Francie, Lucemburska nebo Švýcarska, které v posledních desetiletích navzájem „prorostly“. Devět poslanců také argumentuje tím, že se v regionech těsně za německou hranicí situace kolem nového typu koronaviru vyvíjí velmi nadějně, mnohdy prý příznivěji než v samotném Německu.

Kde jsou přechody vůbec otevřené, smějí do Spolkové republiky jen držitelé speciálních povolenek. Podle informací Spiegelu ale v berlínském kancléřství považují „nářky“ z pohraničí za přehnané. Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) tak počítá s tím, že se cestovní omezení, jejichž platnost vyprší v pondělí, prodlouží do 15. května. „Je čas pro přeshraniční, evropské odpovědi,“ kontrují signatáři dopisu z řad poslanců CDU.

Reklama

Doporučované