Hlavní obsah

Otravu Skripala nervovou látkou nařídil ruský prezident Putin, míní šéf britské diplomacie Johnson

Rozhovor o otrávení ruského agenta Skripala s novinářem Ivanem Kytkou.Video: směna, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyšetřování otrávení ruského agenta Skripala a jeho dcery ve Velké Británii pokračuje. Podle jedné z verzí mohla být nervová látka Novičok napuštěna ve věcech, které s sebou jeho dcera Julija přivezla z Ruska.

Článek

Otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou Novičok nařídil podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona s největší pravděpodobností osobně ruský prezident Vladimir Putin. O Johnsonově vyjádření v pátek informovala agentura Reuters. Kreml prohlášení vzápětí označil za neodpustitelné porušení diplomatické slušnosti.

„Domníváme se, že je nanejvýš pravděpodobné, že to bylo jeho (Putinovo) rozhodnutí použít nervovou látku v ulicích Spojeného království, v ulicích Evropy poprvé od druhé světové války,“ dodal Johnson s tím, že nejde o projev rusofobie a že Británie není ve sporu s obyčejnými lidmi, ale Putinovým Kremlem.

Novičok měla do země přinést Skripalova dcera

Nervová látka Novičok, kterou se otrávil agent Skripal, měla být součástí kufru Skripalovy dcery Julie ještě před tím, než opustila Moskvu, míní podle zjištění deníku The Telegraph vyšetřovatelé. Ti nyní pracují s teorií, že látka byla napuštěná v oblečení a kosmetice nebo v dárku, který Skripal rozbalil ve svém domě v jihoanglickém Salisbury. Tato verze však oficiálně nebyla potvrzena.

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova si Rusko dále nebude všímat britských prohlášení k případu otravy Skripala a jeho dcery. Neochota Londýna spolupracovat s Moskvou při vyšetřování útoku je podle ruského ministra porušením mezinárodních dohod.

Lavrov znovu potvrdil, že Moskva odpoví obdobným způsobem na oznámené vypovězení 23 ruských diplomatů z Londýna. Na ruskou reakci se čeká už třetí den, podle kremelských zdrojů o konkrétních krocích Moskvy rozhoduje osobně prezident Vladimir Putin.

Londýn z otravy ruského agenta obviňuje Moskvu, předseda britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn však varoval před unáhlenými závěry. Británie by se podle něj neměla hnát vstříc nové studené válce, aniž by měla všechny důkazy o vině Ruska.

Corbyn si v posledních dnech vysloužil kritiku za to, že odmítal Moskvu kategoricky odsoudit, jak to učinila premiérka Theresa Mayová. Labouristická strana podle svého předsedy nepodporuje ruského prezidenta Vladimira Putina a Moskva by měla být pohnána k zodpovědnosti za útok na Skripala, předcházet tomu ale musí shromáždění všech důkazů a jasné prokázání viny.

Za útokem na Skripalovy by podle Corbyna nemusel být ruský stát, ale ruská mafie, která se podle něj dokázala v minulých letech v Británii etablovat.

Západní velmoci se postavily za Británii

Londýn ve čtvrtek podpořily Spojené státy, Francie a Německo. V pondělí by mohli Rusko odsoudit ve společném prohlášení i ministři zahraničí členských zemí EU.

Šéfové států a vlád Británie, USA, Francie a Německa vyjádřili ve společném prohlášení zděšení nad incidentem a uvedli, že neexistuje „žádné přesvědčivé alternativní vysvětlení”, než že za útokem stojí Rusko. Neochota odpovědět na žádost Británie o vysvětlení podle nich „dál podtrhuje zodpovědnost” Moskvy.

Londýn, Washington, Paříž a Berlín vyzvaly Rusko, aby poskytlo Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) úplné informace o chemickém programu vývoje látky Novičok, který podle nich měla armáda v Sovětském svazu v 70. a 80. letech. Británie sama hodlá získaný vzorek brzy OPCW předat k ověření.

Reklama

Doporučované