Hlavní obsah

Ovesné mléko láká investory. Hvězdy do něj nasypaly 200 milionů dolarů

Foto: Flickr

Do rostlinného mléka Oatly investovaly celebrity stovky milionů dolarů, což značí zájem o tuto náhražku za živočišný produkt.

Reklama

Veganské mléko získává v posledních letech na oblibě. A to i u slavných osobností, které investovaly do společnosti Oatly a zvýšily tak její hodnotu o desetinu. Firma vyrábějící ovesné mléko je nyní ceněna na dvě miliardy dolarů.

Článek

Investiční fond společnosti Blackstore Group vložil 200 milionů dolarů, v přepočtu 46,6 miliardy korun, do firmy Oatly. Tento fond spravuje finance několika slavných amerických osobností, mezi něž patří například rapper Jay-Z, moderátorka Oprah Winfreyová nebo herečka Natalie Portmanová.

Hvězdní investoři koupili desetiprocentní podíl ve švédské společnosti, která je nyní ceněna na dvě miliardy dolarů. Oatly uvedla, že nově získané peníze použije na rozšíření a výstavbu nových výroben. Podle serveru BBC je tento krok známkou rostoucího zájmu o mléko vyrobené z rostlinných alternativ.

„Rozhodli jsme se spolupracovat se společností Blackstore Group kvůli jejím obrovským zdrojům a jedinečnému dosahu. Závazek našich nových partnerů podporovat naše poslání je jasným ukazatelem toho, kam svět směřuje – novým a udržitelnějším směrem,“ řekl pro BBC generální ředitel společnosti Toni Petersson.

K dalším investorům ve skupině Blackstore Group patří kupříkladu bývalý šéf Starbucks Howard Schultz nebo státní konglomerát China Resources.

Dá se očekávat, že prodej ovesného mléka v nadcházejících letech rychle vzroste. Důvodem jsou obavy z dopadu produkce mléka na životní prostředí, ale i větší počet lidí alergických na mléčné výrobky, což je nutí hledat náhrady.

Veganské mléko na vzestupu

Mléka vyrobená z alternativ jako oves, sója, kokos nebo hrášek získala mezi spotřebiteli na popularitě. Podle zprávy rostlinné potravinářské asociace a Good Food Institute si v loňském roce koupilo veganské mléko 41 procent amerických domácností.

„Jsme lokální značka a chtěli jsme přivést lidi, kteří jsou generačními hlasy,“ uvedl generální ředitel Petersson. To se mu podařilo, protože Jay-Z se svou manželkou Beyoncé podpořili fanoušky k vyzkoušení rostlinných produktů a Portmanová je dlouhodobou zastánkyní veganství.

Společnost Oatly byla založena v roce 1994 ve švédském Malmö. Na americký trh vstoupila před čtyřmi lety. Svou první továrnu tam otevřela v roce 2018 a plánuje zřídit další. Její rostlinná mléka, jogurty a zmrzliny jsou dostupné ve 20 zemích včetně České republiky.

Reklama

Doporučované