Hlavní obsah

Ozdobte si stromeček motivem z Osvětimi. Amazon pobouřil vánoční nabídkou

Foto: Twitter.com/AuschwitzMuseum

Amazon nabízel vánoční ozdoby s motivy vyhlazovacího tábora.

Reklama

Americká společnost produkty s obrázky vyhlazovacího tábora po hlasité kritice stáhla.

Článek

Zvoneček nebo hvězdičku s obrázkem vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka prodával v posledních dnech globální internetový obchod Amazon. Ozdoby na stromeček s kontroverzní tematikou byly součástí předvánoční nabídky a způsobily mezi zákazníky velký poprask.

Na dekoracích byly vyobrazeny například koleje, po kterých nacisté dováželi Židy do táborů smrti, nebo domy, ve kterých přebývali vězni, obklopené ostnatým drátem.

Předměty ale nebyly spjaty jen s Vánocemi. Amazon nabízel také magnetku na lednici v podobě otvíráku lahví s motivy tábora, ve kterém za druhé světové války zemřely statisíce Židů.

Proti nabídce se hlasitě ohradil i osvětimský památník. „Prodávat ‚vánoční ozdoby‘ s obrázky Osvětimi není vůbec vhodné. Osvětim na otvíráku lahví je znepokojující a dehonestující,“ napsala na Twitteru organizace, která se stará o památku Osvětimi a o tamní muzeum.

Amazon si po vlně kritiky rychle uvědomil přešlap a kontroverzní předměty z prodeje stáhl. Ani ne za dvě hodiny se ale situace opakovala, když osvětimský památník objevil na Amazonu u jiného výrobce další pobuřující předměty.

„Naneštěstí ještě není hotovo,“ napsala organizace na Twitteru a informovala, že objevila v nabídce podložku pod myš s výjevem z Osvětimi a další vánoční ozdobu s židovským transportem. I tentokrát Amazon rychle zareagoval a produkty z nabídky odstranil.

„Všichni prodejci se musí řídit našimi pravidly. Těm, kdo je poruší, může hrozit smazání účtu,“ napsala společnost, která po celém světě zaměstnává více než šest set tisíc lidí, v oficiálním prohlášení.

Reklama

Doporučované