Hlavní obsah

Označil čínského prezidenta za klauna. Dostal 18 let ve vězení

Foto: Profimedia.cz

Policejní eskorta doprovázející Žen Č'-čchianga k soudu v Pekingu.

Reklama

Před spravedlností v čínském podání ho nezachránilo ani vysoké postavení a vazby na komunistickou stranu. K 18 letům vězení a pokutě v přepočtu 14 milionů korun odsoudili muže, který nepřímo označil Si Ťin-pchinga za klauna.

Článek

Vinen z korupce, úplatkářství a zpronevěry veřejných prostředků - tak zní rozsudek, který v Pekingu bývalému obchodnímu magnátovi a kritikovi čínského prezidenta Si Ťin-pchinga stanovil strávit 18 let za mřížemi. Muž jménem Žen Č'-čchiang podle státního pročínského serveru Global Times musí navíc zaplatit pokutu ve výši 4,2 milionu jüanů (asi 14 milionů korun). Stačilo se znelíbit kritickou esejí.

Žen Č'-čchiang je jedním ze záhadně zmizelých a následně nalezených Číňanů. V březnu o něm přestalo být vidu i slechu po napsání eseje, ve které nepřímo zkritizoval čínského prezidenta. Přestože jeho slova nebyla konkrétní, potrefená husa se ozvala a „spravedlnost“ si ho našla.

V nehodící se eseji se Žen věnoval způsobu, jakým Peking nakládá s koronavirem. Text publikoval krátce po prezidentově televizním projevu. „I já zvědavě a svědomitě poslouchal proslov. Ale to, co jsem slyšel, nebyl císař, který by tam stál a vystavoval své ‚nové šaty‘, ale klaun, jenž se svlékl donaha a trval na tom, že je císařem i nadále,“ ocitoval část namířenou proti Si Ťin-pchingovi server China Digital Times.

Krátce na to proběhla informace, že je Žen vyšetřován pro „podezření ze závažného disciplinárního přestupku“. Podle Pekingského lidového soudu měl Žen přijmout úplatky v hodnotě 1,25 milionu jüanů a dalších 50 milionů zpronevěřit. Podle čínských médií se ke všemu „dobrovolně“ přiznal a proti rozhodnutí se odvolat nechystá. Zbaven byl také svého členství v komunistické straně.

Bývalý předseda majetkové společnosti Huayuan Property Company nebyl jen obchodním magnátem. Je synem ministerského úředníka se silnými vazbami na vysoce postavené stranické lídry. Byl v pozici, z níž by případná otevřená kritika zaznívala obzvlášť bolestivě. Právě obvinění z korupce je dle lidskoprávních organizací jedním ze způsobů, jakým potlačovat nesouhlas.

Podle zahraničního korespondenta BBC Stephena McDonella je pro člověka žijícího mimo Čínu těžké si vůbec představit, jaké riziko znamená veřejná kritika Si Ťin-pchinga. „Útok na vládu je jedna věc, ale označovat prezidenta za vysvlečeného klauna muselo neskutečně šokovat,“ popisuje McDonell a připomíná, že se nálada v současné Číně nápadně podobá té z éry Mao Ce-tunga.

Nejvýraznější je pak podobnost při pohledu na zbožštění Si Ťin-pchingovy osoby - jeho práce na zmírnění chudoby jsou popisovány jako brilantní, mluví se o něm jen v superlativech.

V případě Žen Č'-čchianga je situace o to víc alarmující, že byl blízký stranickým elitám. Jako bývalý předseda obrovské developerské společnosti se často pohyboval ve vysoce postavených stranických kruzích. Stranické je pak ale samo soudnictví, které rozhodlo, že by měl Žen jít za svou kritiku do vězení na 18 let.

Není to poprvé, co se Žen, který byl pro svou otevřenost přezdíván „Velké dělo“, dostal do problémů. Kvůli kritice prezidenta mu v roce 2016 Čína zrušila účty na sociálních sítích. Na nich mimo jiné také zmiňoval, že jsou státní média financována daňovými poplatníky, a proto by měla sloužit lidem, a ne komunistické straně. Státní média ho pak označila za antikomunistu.

Reklama

Doporučované