Hlavní obsah

Pacient nula promluvil. Onemocněl mnohem dřív, než covid-19 dostal jméno

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Amirouche Hammar s chotí během rozhovoru, který poskytli čínské stanici CGTN.

Reklama

Francie dosud první případ nákazy novým koronavirem datovala 24. lednem a vykazoval jasné spojení s Čínou. Jenže teď lékaři dodatečným testováním našli nakaženého už z 20. prosince. Co o muži, možném pacientovi 0, víme?

Článek

Francouzští lékaři zahájili v posledních týdnech dodatečné testy pro lidi, kteří v minulých měsících prodělali závažné respirační onemocnění, jakým je třeba zápal plic. Dříve odebrané vzorky nově podrobili testu na Sars-CoV-2. A: dostali pozitivní odpověď.

Třiačtyřicetiletý obchodník s rybami Amirouche Hammar žijící kousek od Paříže byl se zápalem plic hospitalizován 27. prosince. Tedy měsíc před tím, než byl výskyt patogenu ve Francii oficiálně potvrzen. Dávno před tím, než virus dostal svůj název covid-19, (WHO tak nemoc pojmenovala 11. února 2020).

V rozhovoru s deníkem Le Parisien nyní Hammar popsal své příznaky.

„Začalo to suchým kašlem, po čtyřech nebo pěti dnech jsem měl vysokou horečku přesahující 40 °C. Trápily mě dýchací obtíže a byl jsem také velmi unavený. Nejdřív jsem si myslel, že je to sezonní chřipka,“ uvedl. Večer před hospitalizací začal plivat krev, druhý den ho proto přijali do nemocnice v Bobigny, kde lékaři diagnostikovali plicní infekci. Byl rovnou převezen na jednotku intenzivní péče, kde dostal kyslíkovou masku. „Moje žena byla tehdy velmi vyděšená,“ dodal.

Po několika dnech se mu udělalo lépe a mohl z nemocnice odejít. Jediné, co neměl, byla přesná diagnóza jeho zdravotních problémů. Lékaři nemohli s jistotou říct, co ho postihlo. „Řekli mi, že tápají ve tmě,“ uvedl Hammar. Dozvěděl se pouze, že šlo o vážnou formu zápalu plic.

To, že se nakazil koronavirem, se dozvěděl teprve před několika dny. S novou informací ho kontaktoval Yvec Cohen, vedoucí oddělení intenzivní péče ve zdravotnickém zařízení Avicenne-Jean Verdier a také člen skupiny, která testovala již odebrané vzorky.

Z následných testů se také ukázalo, že byly infikovány rovněž dvě z jeho čtyř dětí. „Šokovalo mě to, protože mám cukrovku,“ řekl s poukazem na často uváděnou komplikaci, která přispívá k smrtnosti této nemoci. „Nemůžu si pomoct a nemyslet na všechny oběti. Ale jsem samozřejmě rád, že jsem se z toho dostal,“ dodal Hammar.

Příčina infekce však zůstává záhadou. Hammar neměl žádné vazby na Čínu a do zahraničí v době před infekcí necestoval. „Krátce před mým onemocněním měla moje žena tři dny suchý kašel s mírnou horečkou,“ vzpomněl si Francouz v rozhovoru.

Hammarova manželka prodává ryby v supermarketu poblíž letiště Charlese de Gaulla v Paříži. „Každý den proto přijde do styku s mnoha lidmi ze zahraničí, kteří dělají poslední nákup před odletem. V krámě je také sushi sekce, kde nakupuje mnoho Asiatů,“ přemítá. Jeho žena by proto mohla být asymptomatickým případem.

Bez nápadu profesora Cohena otestovat vzorky lidí, u nichž proběhlo závažné plicní onemocnění, by se nejspíš Hammar nikdy nedozvěděl, že koronavirus prodělal. Případ jeho rodiny však nyní naznačuje, že virus vstoupil do Evropy dříve, než se původně předpokládalo.

První příznaky se u něj objevily okolo 20. prosince. Inkubační doba může být dlouhá i dva týdny. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) došlo k prvnímu potvrzenému případu 1. prosince. Pokud by se Hammar nebo jeho manželka nakazili už kolem 6. prosince, byl by přenos z čínského Wu-chanu opravdu nesmírně rychlý.

Podle WHO jsou tyto nové skutečnosti „velmi zajímavé, ale ne překvapivé“. Ve Wu-chanu existovaly již v prosinci záhadné plicní nemoci, které zpočátku nebyly rozpoznány jako infekce novým virem. Lidé z Wu-chanu možná nevědomky zanesli virus do Francie a dalších zemí během cestování v prosinci. „Je docela možné, že v jiných zemích budou objeveny další předchozí případy, pokud budou vzorky tkáně následně testovány na virus,“ uvedl mluvčí WHO Christian Lindmeier.

Reklama

Doporučované