Hlavní obsah

Padla první obvinění za útok v petrohradském metru. Ve vazbě je dalších sedm lidí

Padla první obvinění z terorismu za atentát na petrohradské metro.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Obvinění se týkají trestných činů terorismu a nezákonného držení výbušnin. O zbylých sedmi zadržených se rozhodne v nejbližších dnech.

Článek

Ruští vyšetřovatelé obvinili z terorismu tři z deseti lidí podezřelých ze spáchání dubnového teroristického útoku v petrohradském metru, který si vyžádal 16 mrtvých. Informovala o tom dnes agentura TASS s odkazem na Svetlanu Petrenkovou, mluvčí Vyšetřovacího výboru, ruské obdoby americké FBI.

„Zadržených je v tuto chvíli deset lidí. Vyšetřovatelé už tři z nich obvinili," sdělila Petrenková agentuře TASS. Upřesnila, že obvinění se týkají trestných činů terorismu a nezákonného držení výbušnin nebo nakládání s nimi.

Ostatní zadržené policie podle mluvčí obviní v nejbližší době. Vyšetřovatelé v tuto chvíli prověřují vazby každého z podezřelých a zvažují z jakých trestných činů je obviní.

Bombový útok v petrohradském metru se odehrál 3. dubna a vyžádal si 16 mrtvých, včetně předpokládaného sebevražedného atentátníka. Za toho je označován dvaadvacetiletý Akbaržon Džalilov. Dalších 102 lidí utrpělo zranění. K atentátu se přihlásila málo známá skupina Prapor imáma Šamila, která je napojená na teroristickou síť al-Káida.

Otázky a odpovědi o petrohradském útoku.Video: Nela Vejvodová

Reklama

Doporučované