Hlavní obsah

Palestina žádá ICC o zahájení vyšetřování údajných izraelských zločinů

Palestina žádá ICC o zahájení vyšetřování údajných izraelských zločinů.Video: Twitter.com, AP

 

Reklama

Palestina po Mezinárodním trestním soudu v Haagu požaduje prošetření izraelského chování. Palestinci žádost u mezinárodní organizace podali týden po krvavých střetech u hranic Izraele s Pásmem Gazy.

Článek

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí podal u Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) žádost, aby se zabýval zločiny, které údajně Izraelci páchají na Palestincích. Málikí to oznámil po setkání s prokurátorkou ICC Fatou Bensoudaovou, informovala agentura AP. Izrael obvinil Palestince ze zneužívání soudu k politickým účelům a soud vyzval, aby Málikího žádost zamítl. Mimo jiné Izrael, ale také Spojené státy, Rusko nebo Čína Mezinárodní trestní soud neuznávají.

Podle Málikího v žádosti, kterou podal u mezinárodního soudu, Palestina požaduje zahájení „okamžitého vyšetřování“ izraelského chování na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a východní části Jeruzaléma, a to zpětně od doby, kdy se Palestina stala členem ICC.

Žádost se podle ministra týká mimo jiné židovských osad, ale i nedávného násilí na hranici Izraele a Pásma Gazy. Jen při protestech v den přesunutí velvyslanectví USA v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma zahynulo přes šedesát Palestinců, převážně v důsledku střelby izraelských sil. Podanou žádost Málikí označil za důležitý test zodpovědnosti ICC.

Dokumentaci, která měla soudu posloužit ke stíhání Izraele za válečné zločiny spáchané podle Palestinců v Pásmu Gazy a židovských osadách, předal Málikí ICC již v roce 2015.

Izrael v pondělí právoplatnost palestinské žádosti zpochybnil. „ICC nemá soudní pravomoc nad izraelsko-palestinskými záležitostmi, neboť Izrael není členem soudu, a protože palestinská samospráva není státem,“ uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí. Málikího krok označila izraelská diplomacie za „cynický“ a Palestince obvinila z podněcování násilí a využívání civilistů jako „lidských štítů“.

Podle odhadů jsou osady na Západním břehu Jordánu domovem více než 400 tisíc Izraelců.

Reklama

Související témata:

Doporučované