Hlavní obsah

Památkáři začnou projektovat opravu budovy na Hanáckém náměstí v Kroměříži

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Národní památkový ústav (NPÚ) vypsal výběrové řízení na projektanta rekonstrukce budovy v areálu bývalých kasáren na Hanáckém náměstí v Kroměříži. Zpracovatele projektové dokumentace hodlá vybrat na podzim.

Článek

Práce odhadem za více než 200 milionů korun by mohly začít příští rok. V roce 2024 by se do budovy po její opravě měla přestěhovat obě kroměřížská pracoviště NPÚ.

„My jsme vypsali výběrové řízení na projektanta. Nabídky by nám měly přijít koncem září. Pokud vybereme projektanta, tak budeme příští rok projektovat. Jestliže ministerstvo kultury, které je zřizovatelem NPÚ, uvolní peníze, mohlo by se začít stavět ve druhé polovině příštího roku,“ řekl dnes ČTK ředitel územní památkové správy NPÚ v Kroměříži Petr Šubík. Harmonogram podle něj počítá s tím, že by budova mohla začít sloužit památkářům koncem roku 2024.

Územní památková správa NPÚ nyní podle Šubíka sídlí na kroměřížském zámku, a to v prostorách pronajatých od olomouckého arcibiskupství. „Nájemné přesahuje milion korun ročně,“ uvedl Šubík. Do budovy na Hanáckém náměstí se po její rekonstrukci přestěhují také pracovníci územního odborného pracoviště NPÚ pro Zlínský kraj, které sídlí ve státní budově na Riegrově náměstí.

Budovu na Hanáckém náměstí a okolní pozemky získal NPÚ loni od města, a to za symbolické čtyři koruny. Podle záměru památkářů v budově po rekonstrukci budou kromě kanceláří, archivů a skladů i prostory pro depozitáře a konzervátorské dílny. Počítá se také se zřízením návštěvnického a informačního centra, v němž by NPÚ propagoval 27 hradů, zámků a dalších památek, které kroměřížské pracoviště na Moravě a ve Slezsku spravuje.

Kroměřížská radnice pro budovu neměla využití. „Díky záměru NPÚ se letitý problém vyřeší. Stát objekt na své náklady opraví, pracovat v něm potom bude více než sedm desítek zaměstnanců. Hanácké náměstí tak navíc ožije, což bude pozitivní pro další rozvoj této části města,“ řekl dnes novinářům kroměřížský místostarosta Karel Holík (ČSSD).

Třípodlažní budovu Kroměříž získala od armády po jejím odchodu z města, posádka jej opustila v roce 2004. Město objekt chtělo nejprve přestavět na domov pro seniory, od záměru kvůli vysokým nákladům odstoupilo. Radnice se pak neúspěšně pokoušela budovu prodat, uskutečnit se nepodařilo ani záměr na její přebudování na komunitní centrum, muzeum vojenství a zážitkový hostel.

Reklama

Doporučované