Hlavní obsah

Památník listopadu 1989 na Národní třídě lemují růžové desky a lepicí pásky, prý kvůli požárům

U památníku na Národní třídě se objevila nová „protipožární opatření“.

 

Reklama

Kolem pamětní desky 17. listopadu 1989 na Národní třídě jsou nově nainstalované růžové desky. Reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda zjistil podrobnější informace.

Článek

Celá budova České advokátní komory, kde je památník sametové revoluce umístěný, je ohrazená růžovými deskami. Ty jsou mezi sebou spojeny lepicí páskou, což ale může působit nevzhledně.

Kvůli svíčkám u památníku údajně vznikaly požáry, proto komora nainstalovala toto opatření.

„Růžový sádrokarton chrání obvod Kaňkova paláce, který je kulturní památkou, a část chodníku proti hořícím svíčkám a vosku, jenž zatéká jak do fasády, tak do chodníku. Čili je to bezpečnostní preventivní opatření proti poškození obvodu pláště kulturní památky,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv tisková mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Poslechněte si vyjádření mluvčí ČAK Ivy Chaloupkové.

Desky by měly být na místě nejen do tohoto pátku 17. listopadu a přes sváteční víkend, ale i několik dalších dnů. „Protože záplavy svíček a květin zůstávají u památníku, u pomníku nebo i z druhé strany Kaňkova paláce několik dnů,“ dodala Chaloupková.

Známý pomník se z podloubí Kaňkova paláce na pražské Národní třídě, původní scény komunistického policejního násilí vůči demonstrantům, přestěhoval na venkovní fasádu budovy minulý rok. Změna ale vyvolala vlnu kritiky u některých pamětníků. Deska se nyní nachází nad opraveným chodníkem kolem budovy.

Reklama

Doporučované