Hlavní obsah

Památník u Fakultní nemocnice Ostrava připomíná oběti loňské tragické střelby

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Před budovou polikliniky Fakultní nemocnice Ostrava byl dnes odhalen památník obětem loňské tragické střelby, při níž přišlo o život sedm lidí a další dva byli vážně zraněni.

Článek

Umělecká plastika evokující černou díru neboli mrtvé slunce je dílem ostravského sochaře Lukáše Dvorského. Pietní místo bylo při odhalení doplněno hořícími svícemi, smutečním věncem a květinami. Smuteční kytice k památníku položili také zástupci záchranných složek, města či kraje. K památníku během smutečního aktu přicházeli lidé a zapalovali svíce. Památník požehnal apoštolský administrátor ostravsko-opavské diecéze Martin David.

Podoba pietního místa vzešla z výtvarné soutěže, kterou organizovalo město. Odborná porota vítěze vybrala z šesti návrhů. Památníku obětem útoku dominuje více než 600 kilogramů vážící bronzová plastika, obložená kostkami ze švédské žuly. Autor přiznal, že práce na jeho vzniku pro něj byla emočně velmi náročná. S konečným technickým zpracování svého návrhu je ale spokojen. „K této práci jsem přistupoval s hlubokou úctou k pozůstalým, obětem a k celé této události. Vše jsem vyjádřil jazykem sobě vlastním, a tím je tvar,“ uvedl Dvorský.

Vznik památníku iniciovalo město spolu s nemocnicí a Moravskoslezským krajem. Na nákladech dosahujících zhruba 1,8 milionu korun se podělili rovným dílem. „Vytvořit dílo, které bude důstojně a přitom citlivě k pozůstalým připomínat tak hrůznou událost, jistě nebylo jednoduché. Myslím, že se povedlo najít symbolické umělecké vyjádření, které nedovolí zapomenout na sedm zbytečně vyhaslých životů,“ uvedl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Také podle ředitele nemocnice Jiřího Havrlanta tato tragédie nesmí být zapomenuta. „Je dobře, že jsme našli shodu s vedením města i kraje a důstojné pietní místo vybudovali společně. Prostranství před budovou naší nemocniční polikliniky, uvnitř které k této kruté události došlo, tak získalo zcela nový rozměr,“ řekl Havrlant. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) věří, že památník bude všem připomínat nejen samotnou tragickou událost, ale také hodnotu každého lidského života.

Odhalení památníku není ale dnešní jedinou připomínkou střelby. Stejně jako před rokem se ponoří do tmy jinak osvětlená radnice města, Prokešovo náměstí i most Miloše Sýkory. Zhasnutím své dominanty Bolt Toweru se k uctění památky obětí připojí i Dolní Vítkovice.

Dvaačtyřicetiletý střelec loni 10. prosince bez varování zahájil střelbu v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Po střelbě se mu z nemocnice podařilo utéct ještě před příjezdem policie. Později se v Děhylově na Opavsku zastřelil. Podle policejního vyšetřování byl muž přesvědčen, že trpí nevyléčitelnou chorobou a lékaři mu nechtějí pomoci. Rozhodl se proto zabít a nechtěl v tom být sám, policisté v tomto případě hovoří o takzvané rozšířené sebevraždě. Mezi mrtvými byli čtyři muži a tři ženy, zavražděným bylo mezi 28 a 68 lety.

Střelba je druhou nejtragičtější událostí svého druhu v novodobé historii České republiky, více lidí - osm a pachatel - zemřelo jen v únoru 2015 v Uherském Brodě.

Reklama

Doporučované