Hlavní obsah

Pandemie nepandemie, nezaměstnanost dál klesá

Foto: Seznam Zprávy

Nezaměstnanost klesla na 3,4 procenta.

Reklama

V říjnu ubylo 10 500 uchazečů o práci. Nezaměstnanost tak klesla na 3,4 procenta. Ubylo ale i nabízených pracovních míst.

Článek

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,4 procenta ze zářijových 3,5 procenta. Úřad práce ČR evidoval 251 689 uchazečů o zaměstnání. Je to zhruba o 10 500 méně než v předchozím měsíci a o téměř 20 000 méně než loni v říjnu, kdy nezaměstnanost dosahovala 3,7 procenta.

V meziměsíčním srovnání se v desátém měsíci letošního roku dál snížila i nabídka volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli 352 454, zhruba o 5500 méně. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR. Analytici podobný vývoj předpokládali.

Nezaměstnanost víceméně klesá od března. Na začátku roku se kvůli omezením v době epidemie koronaviru vyšplhala na 4,3 procenta. Na stejné úrovni jako v říjnu byla naposledy loni v dubnu. „V následujících měsících nezaměstnanost s největší pravděpodobností v souvislosti s útlumem sezonních prací, zejména v zemědělství a v lesnictví, vzroste. Situace na trhu práce se bude odvíjet především od aktuální epidemické situace,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Trh práce podle úřadu ovlivňuje poptávka zaměstnavatelů po dělnických a technických profesích. Dlouhodobý zájem je i o kvalifikované řemeslníky. V říjnu podle Najmona trval nadále zájem o sezonní pracovníky v zemědělství, zahradnictví, lesnictví a rybářství nebo třeba v živočišné a potravinářské výrobě a obchodu.

Mezi kraji byla v říjnu nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji, kde dosahovala 5,1 procenta, následoval Ústecký kraj s pěti procenty a Karlovarský kraj s podílem nezaměstnaných 4,3 procenta. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i loni v říjnu, což podle úřadu práce odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, a to 2,1 procenta. Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných oproti loňskému říjnu klesl o 0,7 procentního bodu na 4,3 procenta.

Na úrovni okresů byla na konci října nejnižší nezaměstnanost v okolí Prahy-východ, a to 1,4 procenta, na Rychnovsku činila 1,6 procenta a na Pelhřimovsku, Jindřichohradecku a Benešovsku byla shodně 1,7 procenta. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karvinsko s podílem nezaměstnaných 8,6 procenta. Následuje Mostecko a okres Ostrava-město, kde nezaměstnanost dosáhla v říjnu 6,4 procenta, respektive šest procent.

Reklama

Doporučované