Hlavní obsah

Pandemie ovlivnila podobu i program festivalu dokumentů Ji.hlava

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Podobu i program letošního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů (MFMD) Ji.hlava, který se on-line uskuteční 27. října až 8. listopadu, ovlivnila pandemie koronaviru.

Článek

Festival nabídne například dokument New York v čase korony režisérky Terezy Nvotové nebo pásmo rumunských filmů nazvané Cesta kolem domova za 60 dní. Organizátoři to dnes oznámili na on-line tiskové konferenci.

Koronaviru se věnuje i španělský snímek Mezivládí režisérské dvojice Fernando Gómez-Luna a César Souto Vilanova. Filmovým zamyšlením o čase v době pandemie je také snímek Dissipatio italského režiséra Filippa Ticozziho. Téma koronaviru se odráží i v experimentálním filmu. Sekce Fascinace uvede hybridní snímek Ďábel má jiné plány (2. akt) britského režiséra Guliho Silbersteina.

České dokumenty odrážející pandemické téma zařadí do svého programu i sekce Dokument ČT. Zde pořadatelé vedle filmu Nvotové uvedou dokument Nemocnice v první linii, němž Zuzana Kirchnerová Špidlová a Adam Oľha přibližují náročnou práci zdravotníků během boje s koronavirem.

„Mrzí nás, že letos nemůžeme promítat filmy v kinech, ale chceme to využít jako příležitost. Jsme rádi, že ‚do kina‘ se letos dostanou úplně všichni. I proto jsme se vrátili k jarní ceně akreditace, aby byla dostupná pro každého,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Festival se tematicky nebude věnovat pouze pandemii. Například do letošní sekce Česká radost je zařazen film Vlci na hranicích režiséra Martina Páva. Snímek se připravoval dva roky. Zabývá se návratem vlků do české přírody, konkrétně na Broumovsko. „Mrzí mě, že se s diváky nesetkám naživo, ale jsem rád, že mohu být součástí festivalu,“ podotkl režisér Páv.

Organizátoři od jara připravovali čtyři různé varianty festivalu, tak aby mohli vyhovět aktuální epidemické situaci, rušit festival nechtěli. Opatření, kvůli kterým se zatím na dva týdny uzavřela i kina, zamezí společným diskusím a setkávání. Součástí on-line festivalu bude i Inspirační fórum, program Ji.hlava dětem a diskuse s tvůrci vysílané živě z programového studia v Jihlavě.

„V případě Inspiračního fóra využijeme digitálních technologií, abychom diváky a hosty propojili s těmi řečníky, kteří do Česka kvůli pandemii nemohou přijet,“ sdělil Hovorka.

MFDF pravidelně představuje několik set filmů, mnoho z nich v soutěžních sekcích. V sekci světových dokumentů byl loni nejúspěšnější snímek Fonja, který je výsledkem filmového workshopu mladistvých delikventů z Madagaskaru. Více informací k programu se nachází na www.ji-hlava.cz.

Reklama

Doporučované