Hlavní obsah

Zrušený festival světla Signal připomene Kinterův Maják

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival světla Signal, který pořadatelé na poslední chvíli zrušili v reakci na opatření proti koronaviru, v původně plánovaný den jeho zahájení rozsvítí instalace Krištofa Kintery.

Článek

Ve čtvrtek 15. října v 19:00 Petřínskou rozhlednu promění na maják, který symbolizuje naději české kultury, sdělila dnes ČTK za pořadatele Nikola Lörinczová. Festival tak zakončí týden aktivit Majáky české kultury, který začal v pondělí.

Instalaci Maják mohli Pražané spatřit poprvé už v roce 2013 na prvním ročníku Signal Festivalu. Představuje podle pořadatelů vzpomínku na tvrdé začátky, stejně jako podporu české kultury. Organizátoři Signal Festivalu se rozsvícením pražské rozhledny také připojí k aktivitám Majáky české kultury a #majakprokulturu, které se od pondělí rozsvěcují po celé republice v místech, kde by se v danou chvíli nebýt pandemie odehrávaly koncerty, filmové projekce, vernisáže výstav nebo divadelní představení.

„Maják představuje ochranu a bezpečí. Světlo, které vychází ze tmy. Naději, kterou teď potřebujeme všichni,“ uvedl ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Jde přitom o pohledovou instalaci. Organizátoři respektují nouzový stav a bezpečnostní opatření. Charakter instalace dovolí každému divákovi, aby se na ni podíval v klidu, sám, během cesty z práce, během procházky. Shromažďování osob za účelem návštěvy instalace je vyloučeno.

Signal je festival digitální a kreativní kultury. Spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Osmý ročník festivalu, který se měl konat od 15. do 18. října, měl návštěvníkům nabídnout 15 instalací na 12 místech. Tématem ročníku byl Plan B. Festival společně s vizuálními umělci řešil environmentální témata, posléze také umělecké zpracování dopadu pandemie na život člověka.

Festival byl zrušen minulý týden po jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Jak festival naloží s letošním ročníkem a vyrobenými uměleckými díly, oznámí pořadatelé v následujících týdnech.

Reklama

Související témata:

Doporučované