Hlavní obsah

Pandemie po tchajwansku. Na první velký koncert přišlo 10 000 lidí

Foto: Profimedia.cz

Eric Chou během vystoupení v Tchaj-peji.

Reklama

Deset tisíc lidí pod jednou střechou čeká na svého oblíbeného zpěváka. Společný zpěv, tanec, selfíčka a snaha si na svého idola alespoň sáhnout. Tohle není vzpomínka na předpandemický koncert. Tohle je srpen 2020 na Tchaj-wanu.

Článek

Tu noc 10 tisíc lidí zažilo to, o čem se ostatním nejméně posledního půl roku může jen zdát - energii haly plné lidí zpívajících své oblíbené písně spolu se svým milovaným interpretem. To, že se na Tchaj-wanu konal koncert těchto rozměrů, svědčí o tom, která strana v duelu Tchaj-wan – koronavirus vítězí. Z 23 milionů obyvatel Tchaj-wanu doposud onemocnělo 479 lidí a sedm z nich nákaze podlehlo. Díky preventivním opatřením počínajícím přísnými kontrolami na hranicích a u povinné 14denní karantény konče, se Tchaj-wanu dařilo držet virus na uzdě.

Na začátku června, kdy ostrov neevidoval žádné nové případy přenosu, byla povolena větší shromáždění. Mnohem větší shromáždění.

Když si minulý měsíc věrná fanynka Damy Li koupila lístek na první koncert turné svého oblíbence Erica Choua v Tchaj-peji, byla překvapená, že se na ni vůbec dostalo. Bylo jí jasné, že vzhledem k pandemii se některým opatřením během představení nevyhne, nečekala však, že jako skalní fanynka zažije výhru v loterii podruhé. Navzdory povědomí o dodržování zdravé vzdálenosti mezi lidmi se dostane na jeviště, kde jí sám zpěvák, v těsné blízkosti, nasadí podepsanou roušku.

25letý umělec v doprovodu svého psa plemene Shiba-Inu jménem Chopin během 15 minut prodal 42 tisíc lístků na čtyři koncerty. Obrovský tlak tak padl na všechny, kteří měli zajistit bezpečnost akce. „Těším se, že sborové části budou jednoduše 大家一起唱, tedy všichni zpívejme spolu!“ řekl Chou před dlouho očekávaným živým koncertem. Naposledy vystupoval v březnu, ale pouze virtuálně.

Koncert Erica Choua se konal bez omezení kapacity v prostorách vnitřní haly. Tato první vlaštovka kulturního života v Tchaj-peji mohla být pro epidemiologickou křivku pořádnou zatěžkávací zkouškou. Do dnešního dne se od konání koncertu však nikterak drasticky nezměnila.

Zážitky české delegace v Tchaj-peji

Uvolněnou rozradostněnou atmosféru povolování omezení nezažila česká delegace doprovázející Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Jak popsal náš redaktor Václav Dolejší, silné obavy z přenosu nákazy z Čechů na místní byly citelné ze všech stran. Češi nesměli opouštět hotel, měli vlastní jídelny, vyznačené chodby a výtahy. Roušky bylo možné sundávat pouze kvůli jídlu, samozřejmostí bylo pravidelné testování.

Protipandemická opatření volili organizátoři s ohledem na charakter akce. Aby si ji fanoušci po několika měsících mohli užít naplno, ale bezpečně. Samotný začátek večera tak nepřišel ani o klasické „rozehřívací rituály“ k namotivování diváků a navození atmosféry. „Pokud chceš zpívat, zpívej, nenech roušku, aby tě zastavila!“ vyzýval Chou ječící publikum a křikem „tři, dva, jedna“ 10 tisíc lidí najednou dokázalo, že zakrytý obličej vlastně není překážkou. Určitě ne pro dav hladový po živé hudbě.

Jméno Erica Choua zná v Evropě kromě zasvěcených fanoušků asi málokdo. V Asii je však Chou rostoucí hvězdou mandopopu a zpívání srdcebolných balad ho dostalo na třetí příčku nejoblíbenějších čínských zpěváků. Jeho písně mají na YouTube přes 100 milionů zhlédnutí.

Speciální označení mají i fanoušci Chouových tklivých a citlivých balad – říká se jim čínsky 小星星, v češtině Hvězdičky. Tisíce těchto Hvězdiček před koncertem postávaly na přímém slunci mezi rozestavěnými větráky a slunečníky. U stánků kupovaly trička, podtácky a upomínkové předměty, odkud se přesouvaly ke stanicím zřízeným pro zdravotní a bezpečnostní opatření. Před vstupem dovnitř bylo povinné nasadit roušku, kterou beztak většina lidí měla už venku, a nechat si změřit teplotu.

Krom toho museli všichni poskytnout své občanské průkazy, celé jméno a telefonní číslo vládním webovým stránkám, které jim na oplátku zaslaly QR kód. V případě objevení nákazy QR kódy ukrývající informace konkrétní osoby usnadní práci při trasování kontaktů.

Ze zdravotní prohlídky byli lidé hned delegováni ke stolům s desetitisíci růžových roušek a baleními antibakteriálních ubrousků.

A zdálo se, že přísná opatření fanoušky nikterak neobtěžují. 31letá Maruko Liu, věrná Chouova fanynka, uvedla, že preventivní opatření její prožitek nesníží. „Myslím, že jsou nezbytná,“ řekla. „Už tak můžeme být šťastní, že můžeme jít na koncert.“ Podobné pocity sdílela i Bonnie Tsai, jejíž poslední osobní koncert byl také loňskou zastávkou Chouova turné. „Vzhledem k tomu, že máme vůbec možnost během koonaviru jít na koncert, jsou roušky a měření teploty naprosto v pořádku,“ řekla pro The Times. 22letá fanynka z radosti z živého koncertu koupila lístky na všechny čtyři Chouovy koncerty. Že roušky nosí nerad, prozradil 24letý fanoušek Sam Chen. „Není zbytí, bojím se, že bych se mohl nakazit, je tu opravdu hodně lidí,“ dodal.

Kdy se velké halové koncerty vrátí i do dalších měst, zřejmě závisí na zavedení vakcíny. Odhad je tedy stejně nejistý jako trajektorie samotné pandemie. Uvolnění opatření v tchajwanských rozměrech ale zažilo jen málo zemí, většina velkých koncertů probíhá dál virtuálně. Kromě Tchaj-wanu je další výjimkou i Nový Zéland, který před zaznamenáním nového případu minulý týden zažil 102 čistých dnů. I tento ostrov uspořádal svůj první velký koncert, na který přišlo nejméně 6 tisíc lidí.

S výjimkou ve jménu vyššího vědeckého dobra přišlo i Německo, které se uprostřed rušení velkých společenských akcí rozhodlo uspořádat hned tři velké koncerty během jednoho dne. Jednu sobotu tak lipskou Quarterback Immobilien Arenu zaplnily třikrát čtyři tisíce lidí. Experimentální koncerty se odehrály podle třech různých scénářů s rozlišnými hygienickými opatřeními, ať už šlo o dodržování větších rozestupů, nebo omezování kapacity.

I pro koncerty v USA platilo snižování kapacit, tyto akce ale na rozdíl od těch tchajwanských doprovázela kritika za to, že fanoušci roušky poctivě nasazené neměli.

Rychlý pohled na tisícové davy v Taipei Areně ukazuje jen několik jednotlivců, kteří stáhli roušku pod bradu nebo dovolili nosu hlubší nádech. Sociální distancování nijak omezeno nebylo, Chou obcházel fanoušky, dělal si selfie na jejich telefony, před které se snažilo nalepit co nejvíce z nich. Ječící arénu rozproudil zpěvák udílením high five během pobíhání okolo.

Reklama

Doporučované