Hlavní obsah

Test na covid za 40 minut. Tchajwanci chtějí nový přístroj vyzkoušet v Česku

Foto: Profimedia.cz

Testování na covid-19 (ilustrační foto).

Reklama

Vypadá jako malý, obyčejný kuchyňský mixér. Přístroj, který vyvinuli Tchajwanci, dokáže do 40 minut vyhodnotit testy na koronavirus. Prorazit by díky návštěvě Miloše Vystrčila mohl v České republice.

Článek

Od našeho zpravodaje v Tchaj-peji.

Vědci z Institutu pro průmyslový výzkum a technologie (Industrial Technology Research Institute – ITRI) z města Sin-ču nové zařízení už od června Česku neúspěšně nabízeli. „Přístroj má zhruba devadesátiprocentní úspěšnost a už získal tchajwanský patent a certifikát,“ řekl Eric Chuang, jenž má v ITRI na starosti biomedicínský výzkum a rozvoj anticovidových technologií. Běžné nejrychlejší testy přitom trvají alespoň tři hodiny.

Až nyní, během návštěvy senátní delegace v čele s Milošem Vystrčilem, se přístroje zapůjčí na vyzkoušení do dvou městských brněnských nemocnic – do Úrazové a Milosrdných bratří.

„Nám by to hodně pomohlo, protože roste poptávka po testování na koronavirus a nynější PCR testy mají spoustu slabých míst. Zdlouhavá je logistika – musíte někde udělat odběr vzorků, poslat to někam do laboratoří a pak mít chemické látky, na něž vir reaguje. Jejich nedostatek je dnes ten největší problém,“ řekl šéf brněnských nemocnic Pavel Pilař, který je součástí české delegace v Tchaj-peji.

Jak moc je přístroj přesný, ale zatím není jisté. Tchajwanci proto teď shání partnery v Evropě, kteří pomohou zařízení otestovat a certifikovat pro celý unijní trh. Zhruba na 24milionovém ostrově dosud mají jen necelých 500 lidí infikovaných covidem-19, takže potřebují zařízení vyzkoušet ve více nakažené zemi.

Znamená to, že ve zmíněných brněnských nemocnicích budou muset nějaký čas vzorky ověřovat klasicky PCR testy a zároveň v novém přístroji. Cílem Tchajwanců je v případě úspěchu získat certifikaci, a tím přístup na trh celé Evropské unie.

Češi jsou ohledně rychlotestu opatrní

Jak přesně zařízení funguje, nechtěli experti v ITRI prozradit ani Haně Sychrové z Fyziologického ústavu Akademie věd. „Jde o to, co je principem zviditelnění RNA. Není to ta klasická PCR reakce, je to na jiném principu chemické reakce. Ale chrání si to jako své tajemství,“ řekla Sychrová.

Čeští vědci vítají možnost testování nového zařízení, ale v hodnocení jsou zatím opatrní po neúspěchu dosavadních konkurenčních pokusů s rychlotesty. „Musíme si ještě počkat a ověřit, zda je to opravdu úžasné, fantastické a cenově dostupné,“ upozorňuje Sychrová.

Prymula s Maďarem mlčeli

Právě jí se Tchajwanci s nabídkou ozvali už v červnu, ale nikdo neprojevil reálný zájem přístroj vyzkoušet, ačkoliv o přístroji informovala e-mailem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a epidemiology Romana Prymulu s Rastislavem Maďarem. „Odpověděl mi jen pan ministr s tím, že mi děkuje a že dá vědět všem relevantním klinickým zařízením, která by to mohla vyzkoušet. A od té doby už nic nevím, už se nikdo neozval,“ řekla Sychrová.

Tchajwanský institut ITRI, kde „mixér“ vyvinuli, je největší výzkumnou institucí na Tchaj-wanu. Vypadá jako malé městečko se spoustu laboratoří a zelenými parky mezi budovami. Pracuje tady přes 6 000 vysokoškolsky vzdělaných pracovníků a ITRI je jedním z důvodů, proč je tchajwanská ekonomika tak úspěšná v oblasti inovací a moderních technologií.

Reklama

Doporučované