Hlavní obsah

Pandemie přihrála Netflixu spoustu diváků. Další roky budou skromnější

Foto: Pexels.com

Ve druhém čtvrtletí přilákala nabídka filmů a seriálů Netflixu 10,1 milionu nových diváků. V červenci se ale začal zájem propadat.

Reklama

Internetová televize Netflix si během pandemie polepšila. Nyní se však vrací do starých kolejí, což je vidět na poklesu počtu předplatitelů i propadu cen akcií. Teď se chystá pokračovat v natáčení nových filmů a seriálů.

Článek

Pandemie koronaviru hrála americké streamovací službě Netflix do karet. Lidé totiž zůstávali doma, koukali na televizi, a tak Netflix během prvního čtvrtletí získal více než 10 milionů nových předplatitelů. Růst tak překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali jen na 8,1 milionu.

Společnost tak letos dosáhla celkového počtu 26 milionů nově platících diváků. To je jen o dva miliony méně, než internetová televize získala za celý minulý rok. Celkem se na Netlix dívá 193 milionů platících uživatelů.

Se zvýšením sledovanosti jde ruku v ruce i nárůst příjmů Netflixu. Ve druhém čtvrtletí roku 2020 se jeho příjmy skoro ztrojnásobily. Oproti stejnému období v loňském roce se zvedly z 271 milionů dolarů na 720 milionů dolarů.

Nyní se však příliv předplatitelů zpomaluje. Růst nových zájemců o služby Netflixu je mnohem menší, než společnost očekávala. Podle jejích předpokladů mělo v novém čtvrtletí přijít 2,5 milionu nových diváků, což je zhruba polovina toho, co očekávali analytici.

S poklesem množství předplatitelů spadla i cena akcií společnosti. Ve středu večer cena cenných papírů Netflixu klesla o 10 procent.

Netflix uvedl, že jeho největší prioritou je nyní bezpečně restartovat produkci nového obsahu takovým způsobem, který je v souladu se zdravotními a bezpečnostními normami, aby svým divákům zajistil širokou škálu nové a kvalitní podívané.

Internetová televize dodala, že její plány na rok 2020 jsou z velké části nenarušené. „Pandemie a pauzy ve výrobě mají dopad na naše konkurenty a dodavatele. Věříme, že díky naší velké knihovně tisíců titulů zůstane spokojenost našich členů vysoká,“ uvedl Netflix. Nyní má v nabídce přes 5 000 filmů, seriálů a dokumentů.

Analytička Sophie Lund Yatesová však pro server BBC uvedla, že streamovací služba bude muset i nadále utrácet za tvorbu nových filmů a pořadů, aby si udržela publikum. „Zatím je Netflix stále největší rybou v nádrži. Pokud si to chce udržet, musí pracovat,“ řekla a dodala, že by se měl zaměřit na trh mimo USA, kde má větší růstový potenciál.

Netflix také ve čtvrtek oznámil, že povýšil dosavadního ředitele obsahu Teda Sarandose. Nyní bude zastávat funkci spoluředitele a bude stát po boku spoluzakladatele Netflixu Reeda Hastingse.

„Ted byl po desetiletí mým partnerem. Tato změna dělá oficiální to, co už neformálně fungovalo, tedy že Ted a já řídíme Netflix společně,“ sdělil Hastings.

Nyní má Netflix asi 193 milionů předplatitelů po celém světě. Americká společnost funguje od začátku roku 2016 a je dostupná ve 190 zemích, mezi kterými je také Česko.

Reklama

Doporučované