Hlavní obsah

Pandemie změnila nakupování Čechů. Řetězce jim proto šijí výrobky na míru

Foto: Iva Špačková, Seznam Zprávy

Připadá vám, že vidíte sušenky Esíčka od Opavie? Správně, ale jsou to sušenky, které si pod svou vlastní značkou nechal vyrobit Lidl.

Reklama

Mezi Čechy sílí zájem o lokální výrobky. Řetězce toho marketingově využívají, například Lidl vymyslel kompletně novou značku. Co nabízejí ostatní?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zájem o české výrobky mezi tuzemskými zákazníky roste, a to nejenom ve verbální rovině, ale i faktické. Lidé je vyhledávají a dávají je čím dál tím častěji do nákupních vozíků a košíků.

„Rostoucí zájem o lokální potraviny lze u našich zákazníků pozorovat dlouhodobě a patří u nich k nejdůležitějším prvkům při výběru místa pro svůj nákup. Ověřili jsme si to již v loňském roce, kdy jsme v našich prodejnách představili právě regionální dodavatele s nabídkou lokálních výrobků a byl o ně enormní zájem. V letošním roce měla opět obrovský úspěch,“ říká Michal Farník, jednatel odpovědný za nákup v Lidlu.

Podle něj je zřejmé, že kupující po produktech od tuzemských výrobců volají a za hlavní motivy tohoto trendu udávají v průzkumech národní cítění, podporu českých výrobců a čerstvost výrobků danou kratší dodavatelskou vzdáleností. Podle výzkumné agentury Nielsen IQ, která monitoruje vývoj maloobchodních tržeb, tyto tendence zesílily během pandemie.

Co to je privátní značka

  • Privátní značka je značka maloobchodního prodejce, který pod ní nabízí své výrobky, které kupující najdou jen u něj.
  • Produkty si prodejce většinou sám nevyrábí (Globus a Kaufland ale například část z nich ano), ale nechá si je „ušít na míru“ od svých dodavatelů. Dává jim svůj vlastní vzhled i jméno, může ovlivňovat recepturu potravin i výrobu nepotravinových produktů.
  • Privátní značky jsou většinou levnější než standardní značky a prodejce na nich má vyšší marži.

„Nákupní chování se v pandemii změnilo. Řada lidí měla čas zpomalit, zamyslet se a vrátit se ke kořenům. Od toho se odvinuly vyšší tendence podporovat místní dodavatele, udržovat krajinu, stravovat se zdravěji a šetřit uhlíkovou stopu tím, že se potraviny nebudou převážet na velkou vzdálenost. Procento lidí preferujících lokální výrobky tak vzrostlo,“ potvrzuje Karel Týra, generální ředitel NielsenIQ.

Lidl si tak vyhodnotil, že se mu vyplatí „nakrmit“ zákazníky novou privátní značkou, které dal patriotický název Náš kraj, „ušil“ jí červeno-vínový obal a vyzdobil ho motivem národního kroje – bílou krajkou.

Pod tuto značku chce nyní sjednotit všechny typicky české výrobky, jako jsou buchty, koláče, knedlíky, salámy Vysočina či Poličan, špekáčky, pomazánky, oblíbená hotová jídla, jako je koprová a rajská omáčka či vepřové maso s knedlíkem a zelím, ale i oblíbené cukrovinky jako jsou sójový kmen, sušenky se skořicí a kakaem či slazené kondenzované mléko (v podstatě jinak zabalená varianta sójového suku, sušenek Esíčka, či tuby Pikao nebo Piknik, pozn. red).

Řetězec uloží do regálů na začátku 80 výrobků této značky od zhruba 30 českých dodavatelů a bude ji postupně rozšiřovat a přeřazovat do ní vhodné výrobky prodávané dosud pod jinou vlajkou (například čerstvý sýr Palouček byl doposud zařazen pod privátní značku Pilos, nově bude k nalezení pod značkou Náš kraj, pozn. red.). Nadále však počítá s tím, že specifické krajové výrobky zůstanou pod jinou privátní značkou, aby se odlišily od „celonárodních“.

Anketa

Dáváte při nákupu přednost českým výrobkům až tak, že si zjišťujete, odkud pochází?
Ano, chci české výrobce podpořit a stojí mi to za to.
79,8 %
Chci podpořit české firmy, ale nemám čas něco kontrolovat.
5,6 %
Ne, je mi úplně jedno, kdo produkt vyrobí, hlavně že mi vyhovuje.
14,6 %
Celkem hlasovalo 6913 čtenářů.

Lidl také počítá s tím, že bude produkty od tuzemských dodavatelů nabízet v zahraničí, kde o ně také roste zájem. Zatímco v roce 2011 řetězec do ciziny vyvezl české potraviny za 2,8 miliardy korun, loni to bylo už 9,7 miliardy korun a za celý český trh to podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy bylo přes 20 miliard korun.

Na českou výrobu se zaměřují také ostatní obchodní sítě, některé od počátku svého vzniku a jiné postupně. Největší zastoupení českých výrobců ve svém sortimentu má síť převážně venkovských prodejen COOP, a to 97 procent.

„Bohužel ne všichni jsou schopni výroby z českých surovin. Dodavatelů privátních značek, kteří vyrábí zboží v České republice, máme 73 procent, což je asi maximum současné dostupnosti,“ říká generální ředitel COOP Centrum družstvo Josef Plesník.

Globus začal s vlastním řeznictvím už při svém vzniku a postupně k němu přidal vlastní pekaře a cukráře a jejich výrobky spojil pod značku Poctivá výroba Globus (PVG), v které je téměř 800 produktů. Kaufland začal nabízet maso z vlastního masozávodu pod značkou K-Mistři od fochu z Modletic a pod názvem K-Jarmark prodává produkty pocházející od českých výrobců.

Pod značkami Karlova koruna, Boni a Staročech sdružuje tuzemské výrobce Penny Market. Speciální privátní značku pro české výrobky má s názvem Česká chuť společnost Albert, která navíc podporuje lokální dodavatele tím, že základní pečivo odebírá jen od regionálních výrobců. Lokální nabídku vín představí v nejbližší době také Tesco pod brandem Tesco Finest.

Reklama

Doporučované