Hlavní obsah

Pandora Papers a Babiš jsou ve Francii velké téma, říkají reportéři Seznam Zpráv

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportérské duo Seznam Zpráv Eva Soukeníková a David Neff v jižní Francii.

Reklama

Reportérka Eva Soukeníková a fotoreportér David Neff přinášeli tento týden exkluzivní zpravodajství z jihu Francie, kde stojí nemovitosti spojené s aférou Pandora Papers a jménem českého premiéra Andreje Babiše.

Článek

Jak dlouho jste ve Francii byli a co jste na místě zjišťovali?

Vyrazili jsme v úterý brzy ráno, přiletěli jsme do jihofrancouzského Nice, půjčili si auto a jeli do městečka Mougins, kde se nacházejí pozemky a nemovitosti Andreje Babiše, kterých se týká zjištění investigativců v kauze Pandora Papers. Strávili jsme v Mougins a okolí další dva dny, mluvili jsme s místními lidmi, zajímalo nás, jak aféru vnímají a jestli vůbec vědí, že tam má pozemky český premiér. Oslovovali jsme také místní radnici, lidi z realitních kanceláří a podobně.

Během posledních dní se před vilu Andreje Babiše v Mougins částečně přesunula i předvolební kampaň. Narazili jste tam i na české politiky?

Je pravda, že z nenápadné postranní uličky v malém francouzském městečku na jihu Francie se stalo místo, kde se vede taková vedlejší linka kampaně, což je docela neobvyklé. Visely tam plakátky Pirátů, nebo třeba Milionu chvilek pro demokracii, byl tam i spolupředseda strany Zelených Michal Berg, byť toho jsme přímo nepotkali, ale alespoň jsme se spojili dodatečně telefonicky.

Takže nakonec jsme na místě udělali rozhovory i se zástupci českých politických stran, kteří tam natáčeli videa. Přišlo mi, že se inspirovali Igorem Matovičem, který před slovenskými volbami natočil podobné video v Cannes před vilou bývalého ministra financí za hnutí SMER Jána Počiatka, což vzbudilo velký ohlas a volby nakonec vyhrál.

Co kolegové z českých médií?

Z českých médií jsme tam nepotkali nikoho. Z toho, co v Česku vycházelo, ale ani třeba z příspěvků na sociálních sítích jsme nezaznamenali, že by se sem někdo další vydal.

Jak místní lidé celou kauzu vnímají? A vědí, že v sousedství má sídlo český premiér?

Lidé, se kterými jsme mluvili, buď nevěděli vůbec, o co se jedná, nebo sice znali aféru Pandora Papers, kterou koneckonců pomáhali odhalovat i francouzští novináři zapojení do mezinárodního konsorcia investigativních žurnalistů, a která se týká mnoha světových představitelů i třeba slavné zpěvačky Shakiry, nicméně to, že přímo u nich v městečku je vila, jež v kauze figuruje, a která patří českému premiérovi, nevěděl nikdo.

Podařilo se vám hovořit s někým z nejbližšího sousedství sídla Andreje Babiše?

Dostat se přímo k lidem, kteří okolní nemovitosti vlastní, je prakticky nemožné, narazíte maximálně na údržbáře, zahradníky a další personál. Od nich třeba víme, že skutečně spoustu místních pozemků vlastní Rusové, a že se v Mougins proslýchá, že například nemovitost v přímém sousedství vily Andreje Babiše vlastní kamarádi ruského prezidenta Vladimíra Putina, což ale může být taková místní legenda a je nutné zdůraznit, že žádné důkazy o tom nemáme. Faktem je, že podle lidí z místních realitních kanceláří, se kterými jsme také mluvili, zdejší nemovitosti lákají spoustu zahraničních investorů, mezi nimi je mnoho Rusů, ale třeba hodně i z Holandska.

Pandora Papers – vše, co potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Co všechno zjistili investigativní novináři? Jak se případ týká premiéra Andreje Babiše? Přečtěte si ve speciálu Pandora Papers.

Setkali jste se v okolí premiérovy nemovitosti s problémy? Vadilo například někomu, že tam fotografujete a zjišťujete informace?

Ne, tohle nikdo neřešil. My jsme se samozřejmě pokoušeli dozvonit i přímo do vily patřící Andreji Babišovi, ale nikdo nereagoval. Pouze údržbář z jedné ze sousedních nemovitostí se smál, jaké pozornosti se teď jejich vcelku nenápadné jednosměrné uličce dostává. Ale žádný problém s tím nikdo neměl a policii na nás taky nevolali, což je fajn (smích).

Jakou pozornost celé aféře věnují francouzská média? Objevuje se v nich jméno Andreje Babiše?

Pandora Papers jsou ve Francii velkým tématem, které už několik dní plní přední stránky místních deníků. A také jméno Andreje Babiše se v článcích objevuje hodně často. Ve čtvrtek třeba známý deník Le Monde, jenž patří do onoho mezinárodního investigativního konsorcia, kauze věnoval první tři strany, a jméno českého premiéra dostávalo mezi dalšími aktéry Pandora Papers dost velký prostor. Navíc je potřeba připomenout, že už jedny z prvních textů, které zahraniční média včetně francouzských k Pandora Papers publikovala, se o jméno Andreje Babiše opíraly.

Reklama

Doporučované