Hlavní obsah

Má rád bohaté kupce, říkají Francouzi. O Babišovi ale starosta mluvit nechce

Foto: Twitter Andreje Babiše

Společná fotografie Andreje Babiše a mouginského starosty Richarda Galyho.

Reklama

O Pandora Papers někteří obyvatelé Mougins slyšeli v médiích, ale že se kauza dotýká jejich města, je pro ně překvapením. Stejně tak zpráva, že má u nich sídlo český premiér. Dobře ho zná místní starosta, mluvit o něm však nechce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Andrej Babiš? Neznám. Kdo to je? Český premiér? Ne, to jméno jsem neslyšel.“

Mezi obyvateli městečka Mougins na francouzské Riviéře je sice obecně známo, že tam ve velkém investují cizinci, ale o tom, že se na dohled od přímořského letoviska Cannes jezdí rekreovat i český premiér, nevědí.

„Tady investují hlavně Rusové, Američané nebo také Holanďané,“ říká reportérům Seznam Zpráv zaměstnankyně jedné z místních realitních kanceláří.

Kdo se ale s českým premiérem zná osobně, je místní starosta Richard Galy. Dokazuje to fotografie z 1. srpna 2015, kterou na Twitteru zveřejnil sám Andrej Babiš. Setkání dvou mužů v restauraci doplňuje popisek: „Pan Galy, 15 let starosta Mougins, je rád, že jsme tu investovali. Naposledy zvolen 84 % hlasů, snížil dluh obce 5×.“

Tehdy Babišova zmínka o investici ve Francii nevzbudila pozornost. Do zájmu médií a také politiků se dostala až nyní, kdy Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů vypátralo, že si Babiš v roce 2009 pořídil tento rozlehlý areál včetně luxusní vily skrze offshorové firmy v zahraničí. Premiér tvrdí, že mu tento postup poradili právníci a není na tom nic nelegálního.

Právě s dotazy na okolnosti nákupu se reportéři Seznam Zpráv chtěli obrátit přímo na starostu. Zaměstnanci radnice však řekli, že starosta není k dispozici, s médii hovořit nebude a samotní pracovníci úřadu nemají povoleno cokoliv komentovat. Ani na e-mail starosta nereagoval.

Jedna z úřednic na radnici jen zmínila, že osobně netušila, že nemovitosti patří českému premiérovi, protože v dokumentech katastrálního úřadu stojí pouze název firmy.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Radnice v jihofrancouzském Mougins.

„Aféru Pandora Papers známe jen z médií, ani jsme nevěděli, že se to týká Mougins,“ sdělují reportérům radní, kteří vstupovali do budovy mouginské radnice.

„Už tu ale včera nějací Češi byli,“ dodává úřednice. Ve středu se do Mougins vypravili zástupci Pirátů, kteří u Babišovy luxusní vily natáčeli volební spot a udělali plakátovou „zabavovací akci“. Po městě se ještě nějakou dobu potulovali a doptávali se na Andreje Babiše.

Pandora Papers – vše, co potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Co všechno zjistili investigativní novináři? Jak se případ týká premiéra Andreje Babiše? Přečtěte si ve speciálu Pandora Papers.

Bojí se s vámi mluvit

Starosta Mougins Richard Galy, původním povoláním praktický lékař, je oblíbený. Republikán je v čele města již od roku 2001.

Přestože mnozí oslovení obyvatelé Mougins starostu chválí, Seznam Zprávám se podařilo kontaktovat bývalou zaměstnankyni radnice, která poukazuje na stinnou stránku nákupu nemovitostí ve městě boháči. „Je pravda, že starosta preferuje spíše bohaté kupce, než aby podpořil místní například sociálním bydlením,“ hodnotí kroky Galyho.

Oblíbenost Galyho pak vysvětluje spíš touhou po kontinuitě. „Žádná opozice tu neexistuje, Mougins je bohaté klidné město, lidé ho volí ze zvyku,“ říká.

V úvodu týdne bylo u Babišovy vily v Mougins rušněji než obvykle. Volební klip si sem přijeli natočit Piráti, Zelení i aktivisté z Milionu chvilek pro demokracii. Po jejich nálepkách a plakátech na vstupní bráně do rezidence už ale ve čtvrtek odpoledne není ani památky. Zaměstnanci vše důkladně odstranili.

Přesto ve Francii není po všem. Jak uvedl server Neovlivní.cz, okolnosti nákupu začaly prověřovat místní úřady. „Finanční úředníci prověřují zjištění konsorcia novinářů,“ uvedla na dotaz Neovlivní.cz kancelář finanční prokuratury v Paříži.

Reklama

Doporučované