Hlavní obsah

Hurá k Babišově vile! U tajeného luxusního sídla se „dveře netrhnou“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Piráti vyrazili do jižní Francie vylepit plakáty.

Reklama

Kampaň se dva dny před volbami přesunula na nečekané místo – do jižní Francie, kde premiér Andrej Babiš vlastní nejasně financované nemovitosti.

Článek

U brány Château Bigaud, kam se jezdí rekreovat český premiér s rodinou, je ve středu před polednem znát, že se čerstvé kauzy Andreje Babiše rozhodli jeho rivalové využít přímo na místě.

Na jinak nepopsané poštovní schránce přibyla samolepka od aktivistů, na níž se píše: „Trestně stíhaného premiéra v ČR nechceme“. Není to ale jediná česká stopa. Do francouzského městečka Mougins přijeli také Piráti, kteří zvolili vizuálně výraznější akci. Na vstupní bránu nalepili „zajišťovací“ plakáty, jimiž majetek symbolicky zabavili.

A cestu sem vážili i Zelení, kteří se rozhodli voličům ukázat, jak honosné premiérovo prázdninové sídlo je - natočili celý areál pomocí dronu. Podle informací serveru Investigace.cz nakoupil premiér nemovitosti skrytě přes firmy na Britských Panenských ostrovech a ve Spojených státech. Babiš vysvětluje, že mu tento postup doporučili právníci.

+6

Lidi to zvedne ze židle

S Piráty se reportéři Seznam Zpráv potkali před branou rezidence. „Myslím si, že je vždycky dobré být na místě. Objel jsem i všechny pražské městské části,“ říká reportérům Seznam Zpráv před branou k Château Bigaud dvojka na pražské kandidátce koalice Pirátů a STAN Jakub Michálek.

Společně s kolegou z Karlovarského kraje Šimonem Barczim a kameramanem vyrazili ve středu do Mougins, aby natočili předvolební spot. V rámci něj na bránu nalepili výrazné žluté plakáty „Zajištěno pro potřeby doměření sankce!“ v českém i francouzském jazyce. Před dveře také položili pár bačkor a černé tepláky. „To ať si lidé domyslí sami, proč to děláme,“ říkají k tomu.

„Myslíme si, že lidé pozorně sledovali, co se za poslední čtyři roky dělo v politice. Tahle korupční aféra je další v řadě afér, které se pod vládou Andreje Babiše objevily. Lidi to zvedne ze židle,“ odpovídají na dotaz Seznam Zpráv, zda si myslí, že jejich výjezd ovlivní zatím nerozhodnuté voliče.

Pandora Papers – vše, co potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Co všechno zjistili investigativní novináři? Jak se případ týká premiéra Andreje Babiše? Přečtěte si ve speciálu Pandora Papers.

Se stejným záměrem, tedy vyburcovat lidi do volebních místností, zavítali na Francouzskou riviéru i Zelení. Ti se podle předvolebních průzkumů do Sněmovny nedostanou, spolupředseda strany Michal Berg ale Seznam Zprávám po telefonu řekl, že video, které na místě natočili v úterý, mělo obrovský pozitivní ohlas. „Samozřejmě jsme to udělali se záměrem oslovit nové voliče,“ dodává Berg.

Podle Berga ale neupozorňují pouze na aféru Andreje Babiše, ale obecně na problematiku krácení daní a praní špinavých peněz. „Ano, lidé už jsou trochu otupělí z kauz Andreje Babiše,“ souhlasí spolupředseda v reakci na dotaz, zda už nejsou voliči podobnými kauzami premiéra přesyceni.

Na videu, které zveřejnili Zelení na svých stránkách, jsou záběry na luxusní vilu z ptačí perspektivy, které natočili pomocí dronu. „Povolení jsme měli. A byli jsme obezřetní,“ odpovídá Berg na otázku, zda s dronem létali legálně. „Naši právníci nám to nedoporučili,“ řekl na stejný dotaz Pirát Michálek.

Záběry z dronu, které natočili Zelení.Video: YouTube/Zelení - Strana zelených

Třetí česká skupinka, která se objevila v Mougins, byli aktivisté z Milionu chvilek pro demokracii. I oni přijeli natočit video. „Chtěli jsme to natočit, být na místě a ukázat, kdo je vlastně Andrej Babiš. Že za PR vizuálem ‚budu za vás bojovat až do roztrhání těla‘ není člověk, který by byl jakkoliv ohrožený,“ řekl už v úterý reportérům Seznam Zpráv místopředseda spolku Jiří Jakub Zévl.

Plakáty rychle zmizely

Pirátské „zajišťovací“ plakáty však na dveřích rezidence dlouho viset nezůstaly. Přibližně dvě hodiny poté přijeli polsky hovořící muži v dodávce s polskou poznávací značkou, kteří plakáty strhli. „Už to tam visí znovu,“ hlásili ale po chvilce Piráti.

„Vadí nám, že předseda vlády nasekal dluh za tři čtvrtě bilionu a na důchod nám to nechá a sám se přestěhuje na Francouzskou riviéru a bude se nám smát podobně jako třeba Kožený z Baham,“ dodává Jakub Michálek. Zda celou guerillovou akci konzultovali i se svými koaličními partnery, odpovídá strohé: „Jsme koalice“. Šimon Barczi vysvětluje, že se rozhodli agilně, fungují prý jako decentralizované skupinky v rámci strany.

Údržbář, se kterým reportéři mluvili předchozí den, projíždí ve své dodávce a nahlas se směje, že je v jinak klidné odlehlé uličce takové pozdvižení: „Furt sem teď někdo chodí!“

+14

Reklama

Doporučované